Paikallinen taloyhtiö lähestyi asukkaitaan huolensa kanssa. Asukkaiden saamassa kirjeessä pohdittiin, pitäisikö kymmenen vuotta sitten rakennettu leikkikenttä purkaa nykyisten turvallisuusmääräysten vastaisena.
Taloyhtiön hallitus pelkäsi, että leikkipaikkoja ja leikkivälineitä koskevien tiukentuneiden määräysten vuoksi taloyhtiön leikkikentällä sattuva onnettomuus voisi saattaa hallituksen rikos- ja vahingonkorvausvastuuseen. Näin voisi käydä, jos leikkipihaa ei päivitettäisi nykyvaatimusten mukaiseksi ja oikeudessa todettaisiin, etteivät leikkivälineet tai -kenttä ole olleet riittävän turvallisia.
Leikkikenttien ja niiden välineiden turvallisuutta valvovan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan taloyhtiön huoli vaikuttaa kuitenkin turhalta. Huolen taustalla eivät ole määräykset vaan standardit, joiden edelle ajaa lainsäädäntö. Varsinainen leikkikenttiä ja -pihoja koskeva kuluttajaturvallisuuslaki ei ole merkittävästi muuttunut viime vuosina; edellinen muutos lainsäädännössä on vuodelta 2015, jonka seurauksena valvovan viranomaisen tehtävät siirtyivät kuluttajapalveluiden turvallisuuden osalta kunnilta Tukesin hoidettaviksi.
Vanhoja leikkivälineitä ei siis tarvitse kaivaa standardimuutosten vuoksi paikoiltaan ja yleensä kymmenen vuoden ikäiset ja vanhemmatkin leikkikenttävälineet ovat vielä hyvin huollettavissa tai korjattavissa, kunhan ne on aikanaan asennettu oikein. Merkitsevintä on se, missä kunnossa leikkivälineet ovat – ei se, millaisia standardeja niille nykyisin on asetettu.
Tukesin ryhmäpäällikkö Janne Niemelä huomauttaa, että muutos turvallisuusstandardeissakaan ei tee leikkivälineistä yhdessä yössä vaarallisia. Standardit ovat olleet jo pitkään vakiintuneita ja muutokset niihin pieniä, joten Niemelän mukaan ei ole todennäköistä, että jonkin asian huomattaisiin yhtäkkiä olevan käyttäjille suuresti vaaraksi. Mahdolliset suunnittelu- tai valmistusvirheet ovat asia erikseen, ja toki standardien viimeisimmät versiot kannattaa huomioida uusia välineitä hankittaessa.
Mitä turvallisuusstandardit sitten oikein pitävät sisällään? Esimerkiksi korkeiden välineiden tai keinujen läheisyyteen on määritelty tietyn kokoisia putoamis- tai turva-alueita. Välineille on puolestaan asetettu vaatimuksia esimerkiksi varmistamaan, ettei leikkivälineeseen voi jäädä vahingossa kiinni päästä ja kaulasta. Leikkikentän turvallisuutta saa Tukesin mukaan pidettyä arkisesti yllä jo sillä, että putoamisalueiden turvahiekkaa käännellään kerran vuodessa sen pitämiseksi kuohkeana. Tarvittaessa turvahiekkaa kannattaa tilata lisää.
Tukesin Niemelä muistuttaa, että onnettomuus voi sattua myös turvalliseksi määritellyissä välineissä. Vaikka vastuu on aina leikkialueen ylläpitäjällä, mahdollisissa oikeustapauksissa tuomioistuin tekee arvion siitä, onko taloyhtiö noudattanut lakipykäliä vai ei
Jos leikkikenttä on pidetty säällisessä kunnossa ja aikoinaan rakennettu oikein, oikeuden ratkaisu on todennäköisemmin taloyhtiölle suosiollinen.
Usein kuulee sanottavan, miten Suomessa tiukat pykälät ja määräykset rajoittavat ihmisten arkea ja hankaloittavat elämää. Ohjeiden ja suositusten myötä lasten loukkaantumiset ovatkin vähentyneet. Toisinaan monin tavoin jopa ylivarovaiseksi käyneiden ajatusmallien myötä taidamme kuitenkin välillä sortua arjen hankaloittamiseen ja rajoittamiseen ihan itse, ilman parjattuja standardeja ja ohjeistuksiakin.