Pitäisikö perusopetusta valvoa nykyistä tiukemmin?
Apulaisprofessorina Vaasan yliopiston johtamisen yksikössä työskentelevän Niina Mäntylän mielestä pitäisi. Polemiikki-lehden haastattelussa Mäntylä perustelee näkemystään sillä, että paineita kohdistuu jatkossakin perusopetuksen resursseihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden – ja niiden uudistamisen – viedessä yhä leijonanosan kuntien rahasta ja ajasta.
Mäntylä uskoo ongelmia olevan perusopetuksessa jo nyt, kun ottaa huomioon miten paljon ongelmia on alkanut paljastua vanhuspalveluiden ja varhaiskasvatuksenkin puolella.
Perustettu tutkimusryhmä on nyt selvittämässä tutkimuksessaan perusopetuksen valvonnan nykytilaa Suomessa ja samalla vertaamassa suomalaista käytäntöä muiden Pohjoismaiden toimintatapoihin. Turhemmistakin aiheista tutkimuksia on väännetty.
Ongelmalliseksi Suomessa on nähty esimerkiksi se, että vaikka perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista myös opetustoimessa valvoo aluehallintovirasto, painottuu koulujen epäkohtien valvonta vanhempien tekemiin kanteluihin. Osa tutkimuksista on antanut viitteitä siitä, että jotkut vanhemmat eivät halua aloittaa raskaaksi koettua kanteluprosessia koska pelkäävät sen aiheuttavan hankaluuksia lapselle koulussa. Aluehallintovirastolle ja oikeusasiamiehelle tehdyt kantelut koskevat yleisimmin koulukiusaamista, oppimisen tukea ja uskonnonvapautta.
Valvonnassakin on omat hankaluutensa. Se maksaa, kouluilla pyöritetään jo nyt paljon takavuosia enemmän byrokratiaa eikä Suomessakaan ole otettu liiallista perään katsomista suoranaisena keskinäisen luottamuksen osoituksena.