Jos joku epäili, että etätyökeskuksen perustaminen Luopioisten seurakuntakeskukseen on turhan huima ajatus, niin tiedoksi vain, että ei ole. Ensimmäiset tulijat ilmoittautuivat jo viime lauantain seminaarissa. Etätyökeskus starttaa näillä näkymin kesällä.
– Milloin voin ottaa läppärini ja tulla kokeilemaan, kyseli työkseen ICT-projektipäällikkönä työskentelevä Katri Meripaasi lauantaina järjestetyllä luennolla seurakuntakeskuksessa.
Samalla innokkuudella kiinnostuksestaan kertoivat tutkija Leena Ilmola ja aluemyyntipäällikkö Eija Lankinen. Tulevaisuustutkija Leena Ilmola tekee etätöitä Itävaltaan Wieniin ja Lankinen puutarha-alan tuotteita valmistavan Kekkilän Vantaan toimipisteeseen. Naiset näkivät etätyökeskuksessa monia etuja nykyiseen kotinurkissa työskentelyyn verrattuna:
– Työpäivistä tulee nyt helposti pitkiä ja sitä tuntee olevansa aika yksin ajatustensa kanssa, totesi Leena Ilmola.
– Kyllä etätyökeskuksessa töiden tekeminen toisi selkeämmin tunteen siitä, että työpäivä myös päättyy jossain kohtaa, Katri Meripaasi pohti.
Pälkäneellä 370 etätyöläistä
Tutkimuksen mukaan Pälkäneellä on noin 370 asukasta, jotka tekevät etätyötä joko päivittäin tai viikoittain. Joukossa on yksinyrittäjiä, esimiehiä ja asiantuntijoita. Kun aluekehittämisen asiantuntija Kirsi Oesch haastatteli Kukkian etätyöläisiä, he listasivat etätyön hyviksi puoliksi muun muassa sen, että ”voi käydä päiväkävelyllä kesken työpäivän tai tehdä töitä kesällä alasti takapihalla”.
Etätyön nähtiin antavan aikaa perheelle ja säästävän rahaa. Osalla haastatelluista se oli työnantajan suosima tapa teettää töitä. Joku perusteli etätyötä sillä, että se on ”tehokkain tapa työskennellä”.
Lauantaina järjestetyssä etätyöseminaarissa selvisi, että suunnitelmat etätyökeskuksesta ovatkin jo varsin pitkällä. Luopioisten seurakuntakeskusta ollaan nimeämässä uudelleen Kukkiataloksi ja juhlasalia Kukkiasaliksi. Asialla ovat Luopioisten Yrittäjät ry, Tavastia Lakeland ry ja Kehittyvät Kukkian kylät -hanke.
– Kukkiatalo-projekti on tässä vaiheessa eräänlainen kokeileva esiselvitys, jossa talon käyttöä suunnitellaan, toimintoja kokeillaan ja samalla mietitään toimintojen organisointia, kertoi Seppo Kääriäinen.
Jäsenyys tai kausikortti?
Jo nyt Kukkiasaliin on kaavailtu tälle vuodelle tapahtumia, kuten Vuoden yrittäjä -gaalaa, asuinyhteisöjen messuja, kesäkonserttia ja European Smart Villages -tapaamista syyskuulle. Etätyökeskuksen uskotaan starttaavan kesällä juhannukseen mennessä kokeiluluontoisesti.
– Haemme nyt rahoitusta sille, että voimme vuokrata talon pohjakerroksen etätyökäyttöön, Kääriäinen sanoi.
Vielä on auki se, miten etätyökeskuksesta saa itselleen työtilaa.
– Pohdimme eri vaihtoehtoja. Mahdollisuuksia on monia, kuten jäsenyys ja kausikortit sekä päiväkortit.
Ihminen tarvitsee yhteisöä
Syitä siihen, miksi Kukkialla asuvan etätyöläisen kannattaa mieluummin tulla seurakuntakeskuksen pohjakerrokseen kuin tehdä töitä kotonaan, nähtiin useita.
– Ihminen tarvitsee yhteisöä eikä verkostokaan ole pahitteeksi. Asianmukaiset työtilat ovat selkeämmät myös vakuutuksen kannalta. Jos sattuu vaikkapa työtapaturma, on helpompaa osoittaa olleensa silloin töissä, totesi Kirsi Oesch.
Kukkiatalossa nähtiin muitakin etuja kuten nopeat yhteydet, tulostusmahdollisuudet, turvallisuus, oheispalvelut ja tilaa tapaamisille. Talon ei välttämättä tarvitse jäädä vain työntekopaikaksi. Yhtä hyvin se tarjoaa mahdollisuudet etäopiskeluun ja etäharrastamiseen.
Etätyöläiset Leena Ilmola, Katri Meripaasi ja Eija Lankinen heittivät jo lauantaina esiin yhden asian, joka etätyökeskuksessa ehdottomasti tarvitaan.
– Puhelukoppi olisi hyvä tähän alakerran tilaan, niin voi puhua puheluita muita häiritsemättä, naiset totesivat.