Kunnon annos hyvinvointia ja kulttuuria

– Monipuolisuus on selkeästi Kulttuuri- ja hyvinvointitorin vahvuus. Torilla ja sen ympäristössä on taatusti mistä valita, Kangasalan hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen lupaa.

Lauantaina 18. huhtikuuta järjestettävässä tapahtumassa löytyy ohjelmaa kaikille ikäryhmille. Lapset viihtyvät erilaisissa työpajoissa ja tanssiesityksiä katsellen, ja nuorisovaltuuston pisteeltä Sentteristä löytyy pientä naposteltavaa ja osallistavaa toimintaa koko perheelle. Kangasala-talon edustalla on puolestaan kepparirata.

– Paikalla on myös neljä harrastajateatteria ja luvassa on maistiaisia heidän esityksistään. Tuttuun tapaan kulttuurikorttelissa on koolla paljon erilaisia järjestöjä esittelemässä omaa toimintaansa ja järjestämässä päivän aikana monipuolista ohjelmaa, Kangasalan kulttuurisuunnittelija Anna Toiva lisää.

Kangasalan Kulttuuri- ja hyvinvointitorilla riittää ohjelmaa kaikenikäisille. Kuva: Hannu Söderholm

Kangasala-talon, pääkirjaston ja torin ympäristössä toimintaansa esittelee tänä vuonna noin 70 eri yhdistystä ja järjestöä. Saman alan toimijat on pyritty kokoamaan samaan paikkaan, mikä auttaa kävijöitä suunnistamaan tapahtumassa pisteeltä pisteelle.

Kangasala-talon ensimmäisessä kerroksessa ovat urheiluseurat, esimerkiksi Kangasalan Urheilijat KU-68 ja Kangasalan Melojat ja paikallisia harrastajateattereja, toisessa kerroksessa ovat esimerkiksi kaupungin, uimahallin ja seurakunnan pisteet.

Galleriassa puolestaan on koolla kansanterveysjärjestöjä, kuten Pirkanmaan Keliakiayhdistys ja Tampereen Selkäyhdistys. Pääkirjaston ensimmäisestä kerroksesta löytyvät esimerkiksi Kangasalan Marttojen ja Kangasalan Kuvataiteen Ystävien pisteet. Pääkirjaston toisessa kerroksessa on puolestaan käsityöjärjestöjä.

– Ulkoalueilla on tuttuun tapaan esityksiä sekä aina suositut nokipannukahvit, Mäkinen jatkaa listaa.

Tilaisuus uusille kaupunkilaisille

Kangasala-talon valtuustosalissa on päivän aikana perinteinen uusien kaupunkilaisten kutsutilaisuus. Uudet kangasalalaiset pääsevät kuulemaan kaupunginjohtaja Oskari Auvista ja Kangasala-talon toimitusjohtaja Timo Kotilaista.  Luvassa on myös asiaankuuluvasti paljon Kangasala-aiheista tietoa. Kahvitkin juodaan. Uudet kaupunkilaiset saavat tilaisuuteen kutsut postitse.

Tapahtuma saa uuden ilmeen

Kulttuuritori järjestettiin Kangasalla ensimmäisen kerran vuonna 2010. Neljä vuotta myöhemmin tapahtuma laajeni kulttuuri- ja hyvinvointitoriksi. Tapahtuman kävijämäärä on vuosi vuodelta kasvanut.

Tänä vuonna tapahtuma saa uuden visuaalisen ilmeen, ja esimerkiksi vanha logo saa väistyä uuden tieltä.

– Uudessa ilmeessä on hyödynnetty kaupungin omaa brändiä ja siitä on tehty selkeämpi ja raikkaampi, Kangasalan kulttuurisuunnittelija Anna Toiva kertoo.

 

Ohjelmaa:

Kangasala-talo, konserttisali

 • 10.00 Elinan kuoro: perinteisestä ja populaarimusiikkia (Valkeakoski-opisto)
 • 10.20 Kangasalan Seniori-Lavis -ryhmä: ”Taas tässä kävi näin” (Valkeakoski-opisto)
 • 10.30 Mieskuorolauluja (Kangasalan mieslaulajat)
 • 10.50 “Tässä ja nyt” – hetken taidetta improvisoiden (Aikuisten improvisaatio, jatkoryhmä, Valkeakoski-opisto)
 • 11.10 Kohtaus Peter Pan -näytelmästä (Kangasalan Pikkuteatteri)
 • 11.30 Yhtye- että solistiesityksiä (Pirkanmaan Musiikkiopisto)
 • 12.00 Perinteisiä kansantansseja kangasalalaisin sävelin (Kangasalan kansantanssijat/Himpulat)
 • 12.20”Päällystakki”, kohtauksia kesän 2019 näytelmästä (Vehkajärven teatteri)
 • 12.40 Kuorolauluesitys teemalla Kevät tulee Pohjolaan (Sekakuoro Pikantit)
 • 13.00 Baletti-, jazz -ja katutanssia (Tampereen- ja Kangasalan Balettiopisto)
 • 13.20 Tanssillista voimistelua (Kangasalan Naisvoimistelijat)
 • 13.40 Pohjoismaista kansanmusiikkia (Viuselit ja Tähtipelimannit, Valkeakoski-opisto)

Kulttuuri- ja hyvinvointitorilta voi vaikka löytää itselleen uuden harrastuksen. Kangasala-talossa ja kirjastossa nähdään päivän aikana monia riemastuttavia esityksiä. Kuva: Birgitta Laakso

Pääkirjasto, kahvila-lehtisali, 1krs.

 • 10.00 Kangasalan senioritanssiryhmä (Valkeakoski-opisto)
 • 11.00 Groovea ja svengaavia rytmejä (Jazzbändi Jazzbee, Valkeakoski-opisto)
 • 11.45 Tanssimusiikkia (Tanssiorkesteri Tahdistimet, Valkeakoski-opisto)
 • 12.30 Kaksi matalan kynnyksen ryhmää (Valkeakoski-opisto)
 • 12.45 Liedejä (Klassinen yksinlaulu (Valkeakoski-opisto)
 • 13.00 Tahdon laulaa: populaarimusiikkia yksin ja yhdessä (Valkeakoski-opisto)

Ulkoalueilla muun muassa:

 • Nokipannukahvit torilla (Kangasalan Latu ry)
 • Makkaraa ja järjestön toiminnan esittelyä (Kangasalan sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö)
 • Taekwondon lajiesittelyä (Länkyn Taekwondo ry)
 • Kepparirata, kaikille osallistuneille ruusuke (Rekolan Paja ja TeeMu ry)
 • Liikkuva nuorisotila KyläKolli
 • Lisätietoa: kangasala.fi/kulttuuritori

 

 

 

Torilla voi bongata myös agentin

Tämänkeväisellä Kulttuuri- ja hyvinvointitorilla kiertelee kaksi järjestöagenttia. Pirkanmaalla pari vuotta käynnissä olleen Järjestö 2.0 -hankkeen agentit kertovat tapahtumassa mukana oleville yhdistyksille verkostoitumisen ja yhteistyön mahdollisuuksista.

– Maailma muuttuu, ja sitä myötä myös järjestöjen toimintakulttuuri muuttuu. Yksittäisten yhdistysten voi joskus olla vaikea saada uusia jäseniä mukaan toimintaansa ja näin turvata toiminta jatkossakin. Järjestöhankkeen avulla yhdistykset voivat löytää yhteistyöstä uusia voimavaroja ja uusia tuulia toimintaansa, Kangasalan hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen kertoo.

Yhteistyössä järjestöagenttien kanssa Kangasalan kaupunki järjesti maaliskuun alkupuolella Kangasala-talossa järjestöyhteistyön illan. Illan aikana esiteltiin muun muassa maaliskuussa yhdistyksille käyttöön tulevaa Lähellä.fi -palvelua. Uusi verkkopalvelu helpottaa kansalaistoimintaa tekevien yhteisöjen tapahtumien, vertaistuen ja vapaaehtoistyön löytämistä. Palvelu tarjoaa tietoa myös avoimista työ- ja harjoittelupaikoista sekä toimitiloista.

– Sivusto siis kaiken kaikkiaan tekee Pirkanmaan monipuolista kansalaistoimintaa näkyväksi, tukee järjestöyhteistyötä ja kokoaa tiedon yhteen paikkaan, Mäkinen lisää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?