Tähän mennessä koronavirustapauksia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan todettu maailmanlaajuisesti yhteensä noin 118 000. Tapauksista suurin osa on todettu Kiinassa.
Koronaviruksen matka Kiinasta Kangasalle vei reilut kaksi kuukautta. Mukanaan se on tuonut keskustelua, hämmentyneisyyttä ja monin paikoin muutoksia arjen käytäntöihin. Kaikki varautumiseen liittyvistä toimista eivät ole mullistavia – päinvastoin sellaisia yksinkertaisia toimia, joiden soisi pysyvän mielessä vastaisuudessakin.
Yski tai aivasta hihaan tai nenäliinaan. Pese kädet aina, kun tulet ulkoa sisälle, olet laittamassa ruokaa tai menossa syömään, vessassa käynnin jälkeen ja yskimisen sekä aivastamisen jälkeen. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
Kaikki edellä mainitut ovat tuttuja ohjeita, joita perinteisesti käydään läpi kodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa – ja joista lipsutaan sitä enemmän, mitä enemmän ikää kertyy. Ironista sinänsä tällaiset aliarvostetut perustoimet ovat niitä, joilla koronaviruksen – ja monen muun tarttuvan taudin – eteneminen tehokkaimmin katkaistaan.
Viruksen saapuminen Pälkäneelle on todennäköistä. Vaikka se onkin jo herättänyt monissa perheissä pelkoa, vanhempien on hyvä muistaa, että ainakin toistaiseksi lapsilla ja nuorilla tautia on havaittu vähän ja oireet ovat olleet lieviä – kuten suurimmassa osassa Suomessa todetuista tapauksista.
THL:n mukaan vain noin kaksi prosenttia kaikista raportoiduista tapauksista on havaittu alle 19-vuotiailla. Sen sijaan iäkkäiden kanssa vaara ja hygienian merkitys korostuu; vakavimmin virus uhkaa yli 70-vuotiaita, joilla on jokin perussairaus.
Keskiviikkoon mennessä Suomessa oli todettu 59 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Näytteenottokriteerit täyttäviä näytteitä oli tutkittu noin 900.