Laitikkalassa Juustotilalla lukuset

29.03.2020 18:12

Paikallislehdessä oli seurakuntauutisissa vuoden 2020 helmikuun kinkeripaikaksi Laitikkalassa kinkerikierto osunut kyläläisten paremmin tuntemaan Jalmari Heikkilän taloon. Köökimäentien alkupäässä sijaitsevan Heikkilän Juustotilan emäntä oli valmistellut kotinsa kinkerivieraita varten – tarjolla mitä parhaimmat juustoherkut hilloineen, lusikkaleipineen ja monine eri sortin kastamisineen kahvin ja teen kanssa ennen varsinaista kinkeriohjelmaa.

Kirkkoherra Jari Kemppainen valkkasi hänen makuunsa olevia topattuja tuoleja ja hänelle kiikutettiin pieni pöytä lisäksi tykötarpeille. Annika Heikkilä, talon edustajana, sai kirkkoherralta uusimman virsikirjan. Alussa kiersi laatikkoon viikattuna kylän kauppiaan rouvan lahjoittama kastemekko, jossa oli saatekirjeessä päiväys 4.5.1945. Sillä oli kastettu muun muassa Kalevi Hemilä ja Arajärven tyttäristä Riitta. Alun alkaen piti kinkeriaihe olla kaste – ilmastonmuutos ja marraskuulta näyttävä talvi sai kinkeriaiheen muuttumaan.

Kirkkoherra antoi ryhmätyönä keskustella, mikä ilmastonmuutoksessa aiheuttaa eniten huolta, mikä kolkuttaa jokaisen oven takana muutoksen pyörteissä? Lämmityskustannukset ja lumenluonnin löysi yksi porukka positiivisena ilmiönä. Pälkäneen korkeudella luonnon lunta ei ole ollut, ei ole päässyt hiihtämään. Suomikin uskollisena saa nokkapokkaa omista elintavoistaan. Pitäisi heittää loskaa isojen valtioiden niskaan kuluttamisessa ja saastuttamisessa. Ei tilata Kiinasta niin paljon tuotteita. Taitaa olla kauppapoliittista katsantokantaa tämän aiheen ympärillä? Kiitettävänä, kierrätys on kotitaloudessa omaksuttu, on tullut eri jäteastioita, kuten muoville, metallille.

Kanttori Ritva Huomo pianon ääreltä halusi tuoda oman osuutensa aiheeseen virsikirjasta ja oli valinnut vuodelta 1857 Runebergin alkujaan Psalmista 19 pohjalta runoilleen, suomennettuna virsikirjaan päätyneen ”Oi Herra kaikkivaltias, maailman olet luonut”, kinkeri-illan alkuvirreksi. Kirkkoherra totesi lukeneen tieteellistä aineistoa ilmastonmuutoksesta. Valtamerien pinta nousee, merijää sulaa, kuivuutta ja vastavuoroisesti runsaita sateita, lämpötila 1800-luvun lopulta kohonnut kaksi astetta. Väestö kasvaa, tehotuotanto mukana, kaupungistuminen, metsiä kaadetaan surutta.

Lasten virsikirjasta numerolla 166 Ilona Nymanin ” Viljele ja varjele. Saimme kerrantehtävän, viljele ja varjele, meitä käski hän”. Raamatusta kinkeriaiheeksi oli valittu 1. Mooseksen kirjasta 2: 4-9, 15- 17, meille maaseudulla asuville tutun tuntuista tekstiä nykypäivään päivitettynä. Ei joka puuta auta tyhjäksi syödä. 1. Mooseksen kirjassa 3: 22-24, omena on taiteilijan näkemys. Konkurssi on edessä, jos elää yli varojensa, eikä kuule sitä kuusta, jonka juurella on asunto.

Ilmestyskirja 8: 6-13, tulkintaan tarvittiin jo enemmän kirkkoherran asiantuntemusta. Siinäkin sivuttiin kinkeriaihetta saastumisesta ja makean veden hupenemisesta. Selkosuomennettuna kasvit nuutuvat ja ihmiset eivät janoaan saa tyydytettyä. Roomalaiskirje 8: 18- 24, luomakunnalla on alku ja loppu, kaikella on aikansa, kiteytti kirkkoherramme tätä Raamatun kohtaa. Valoa näkyy, toivoton muuttuu toivoksi. Uskossa on hyvä elää.

Kanttorin valitsemassa virsirunoilija Juhani Veikkolan sanoissa (602: 1-5) hämmennys valtaa usein tajuntamme. Katekismuksesta seitsemännen käskyn sanomaa ” Älä varasta”, soviteltiin kinkeri-illan aiheeseen. Jatkoa samalle aiheelle ensimmäisestä uskon kohdasta 13. kyllästymiseen saakka muistutetaan ympäristön ongelmien olevan ihmisten itsensä laiminlyönnin tuloksena, ilman lopullista vastuuta. Diakoniahenki on vahvana, käsketään pitämään huolta toisistamme. Raamattu on kirkkoherran poimimassa aineistossa muutosvoiman lähteenä.

Sibeliuksen sanoittama virsi 462, Soi kunniaksi Luojan, nyt virsi kiitoksen, oli jo odotettu lohtu tuhon pasuunoiden soitolle. Pystyykö pieni ihminen yksin taistelemaan isoa Goljattia vastaan, on aiheellista avata seuraavaa ryhmässä pohdittua aihetta. Mitä me voisimme tehdä omalta osaltamme ympäristön eteen? Suositaan lähituotteita, poimitaan edes muutama roska, ettemme kompastu jätöksiimme. Ei aina pidä ostosreissulla ulkomailta tuotua eksoottista tuotetta poimia koriin, toisessa hyllyssä voi olla kotimaista lähituotettakin tarjolla. Laitteiden yhteishankintoja pitäisi suosia. Maanviljelijöillä on hyvin tiedossa koneiden yhteisomistus.

Kirkolla 2030 siintää hiilineutraalitavoite, myös kirkkoherra Kemppainen on sen takana, vakuuttaa Pälkäneellä pidettävän kiinni siitä tavoitteesta. Franciscus Assisilainen keskiajalla saarnasi eläimille. Virsi 455 Jumalan luomistyöosiossa luontoa, säätä, taivaankappaleista ja elämän arjesta Assisilaisen Aurinkolaulua Ritva-kanttori säesti talon pianolla.

Yhteisvastuun aihe on kiteytettynä vanhemmuuden tukemista. Kirkkoherra Kemppainen kyseli kylän siveellistä elämänmenoa kylänvanhimmaksi valitulta Heikki Heikkilältä ja Diakoniatoimikunnan puheenjohtajalta. Suvi luetteli kylän perinteisen lähestyvän pitkänperjantain Ristinjuhlan vieton perutun koronaviruksen takia, Kesällä vietetään Kirkkokallion iltakirkkoa, vuoden lopussa ovat joulumuistamiset ja puurotarjoilu. Odotettavissa on diakonissan järjestämä toivottu henkiin herätetty iltapäiväkerho muutaman kerran. Kolehti päätettiin lahjoittaa yhteisvastuukeräykseen ja sen keräsi rippikoululainen Olli Kataja, samalla oli 135 kolehtivirtenä. Jumalan luomat taivaankappaleet ovat virren sanoituksessa keskeisenä sanomana. Toisessa kolehtivirressä 574 iloitaan kauniista synnyinmaastamme.

Seuraavan vuoden kinkeritalo jäi avoimeksi. Entiset kylän ykkös- ja kakkospiirit vuorottelevat, kyläläiset tiedostavat tämän.

Olen kirjoittanut Lukussavulta toiselle -omakustanteen, jossa arkistoja penkomalla setvin Laitikkalan seurakunnallista elämää niine aineistoine, joka oli tallella. Psalmissa 104 Jumalan ihmetyö tuli kinkerivieraille kotimatkalle eväänä Herran siunauksen myötä. Paikalla oli 29 seurakuntalaista ja talon Armi-kissa. Ulkona meitä puski oikein tukevassa kunnossa ollut mustavalkoinen kissaherra. Ei ollut tietoa lumesta, oli synkän pimeä kotimatka, kristilliset eväät kinkeri-illasta ravitsivat, niin henkisesti kuin ruumiillisesti.

Anneli Kivelä,

kirjoittanut ennen kuin koronaviru sulki yli 10 henkilön yhteiskokoontumiset