Poliisilla kotihälytysten määrä kasvaa, alkutuotannossa huolta kausityöntekijöistä, sairaanhoitopiirin tilanne rauhallinen – valmiustoimikunta arvioi toimintakyvyn alueella normaaliksi koronatilanteesta huolimatta

Torstaina kokoontunut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueen valmiustoimikunta arvioi, että palvelutaso ja toimintakyky viraston alueella on edelleen normaali. Toimikunnan mukaan kokoontumisrajoituksia on noudatettu hyvin ja vaikutukset näkyvät.

TE- toimistoihin kohdistuu nyt painetta, asiakasmäärät kasvavat ja yhteydenottojen määrä on kolminkertainen normaaliin nähden. Lisää henkilöresursseja on kuitenkin tulossa.

Alkutuotannossa ollaan huolissaan kausityövoiman saatavuudesta, ja pienten vesihuoltolaitosten toimintavarmuuteen koronavirustilanteen mahdollisesti pahentuessa on kiinnitetty huomiota. Kuntien paine on tällä hetkellä myös kova.

Sairaanhoitopiireissä valmiutta on varauduttu nostamaan ja tilanne on niissä rauhallinen. Hengityskoneita on riittävästi nykyskenaarioiden mukaan, ja henkilökuntaa on koulutettu lisää. Rajoittamistoimenpiteiden vaikutus näkyy jo uusien tartuntojen määrien vähentymisenä ja suojavarusteita on riittävästi. Myös pelastuslaitosten toimintavalmius on ennallaan ja kansalaisten huomiota on pyritty kiinnittämään siihen, mitä tapahtuu kotona, jotta pelastustehtävät eivät lisääntyisi kotona tapahtuvien onnettomuuksien vuoksi.

Poliisin mukaan hälytystehtävien määrän vähentyessä kentällä kotihälytysten määrä näyttää nousevan. Kokoontumisrajoituksia noudatetaan kuitenkin hyvin.

Hiippakunnissa on valmistauduttu pääsiäisen viettoon striimaamalla jumalanpalveluksia ja iltahartauksia, ja parhaillaan mietitään myös ensi kesän rippikoulujen toteuttamistapoja.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Pirkanmaan lisäksi Keski- Suomen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. Viikoittain kokoontuvassa alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Alueellinen valmiustoimikunta toimii varautumisen ja alueellisen toiminnan yhteensovittamisen välineenä. Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa ja seurata ajankohtaisia turvallisuuskysymyksiä eri toimialoilla. Valmiustoimikunta toimii viranomaisten välisenä tiedonvaihtofoorumina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?