Rautajärveläisen kahvila-ravintola Elotähkän yrittäjä Iida Heikkilä oli ehtinyt toimia ravintoloitsijana vain kuukauden verran, kun tuli koronahässäkkä päälle. Hallituksen tuoreissa linjauksissa idioottimaiselta Heikkilästä tuntuvat buffet-pöytään liittyvät ohjeistukset.
– Kun kädet desinfioidaan ennen ja jälkeen ruoan ottamisen, maalaisjärjellä ajatellen ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Annostelu asiakkaille erikseen kuulostaa hiukan holhoavalta, kun kuitenkin hygieniasta on totuttu pitämään huolta.
Sisälle jää 30 tuolia, joten syöminen Elotähkässä onnistuu kyllä väljästi. Terassilaajennus tuoreella yrittäjällä oli mielessä jo ennen koronaa, mutta nyt se saa siivet alleen toden teolla. Ulkona paikkoja tulee lisää parikymmentä eli laajennuksen jälkeen 68. Heikkilä on juuri aikeissa soittaa työmiehelle, ja talkoillakin on aktiivisessa kylässä iso rooli.
Investointeja on pystytty vaikeana aikana tekemään. Keittiöön on saatu kylmävetolaatikosto ja pöydät ja tuolit ovat vaihtuneet uusiin.
– Olen pärjännyt ihan hyvin, ja ihmiset ovat hakeneet ruokia mukavasti. Tapahtumaillat jäävät nyt pois.
Välillä Heikkilä on törmännyt siihen, että asiakas haluaisikin jäädä ravintolaan sisälle syömään.
– Laki on laki kaikille, joten en ole voinut muuta kuin sanoa, että ei käy. Yleensä ihmiset ovatkin ymmärtäneet tämän hyvin. Kesäkuussa tilanne onkin jo toisenlainen.
Heikkilälle korona-aika on tuonut sellaisen fiiliksen, että kun tästä selvitään, selvitään kaikesta.