Miksi paperi loppuu rullasta aina omalla kohdalla – tilastotieteilijä, paperiyhtiön asiakaspalvelu ja Vehjemies vastaavat

Jokainen haluaisi viimeisen palan… mutta harva vaihtaa täyttä rullaa tyhjän tilalle.

Hei Vehjemies,

miksi paperi loppuu rullasta aina juuri minun kohdallani? Miksi se olen aina minä, joka joutuu laittamaan uuden täyden rullan tyhjän tilalle? Vai johtuuko tämä jotenkin siitä, että asetan rullan paikalleen väärin päin?

Paperimies

 

Yleisesti ottaen on epätodennäköistä, että juuri tietylle henkilölle osuisi jatkuvasti rullan vaihtamisvuoro. Näin siksi, koska tämä riippuu niin monesta satunnaisesta asiasta, jossa on vaihtelua: rullan käyttäjien määrä eri aikaväleillä, heidän kunkin käyttämänsä arkkimäärä, aikaväli omien rullan käyttökertojen välillä ja niin edelleen.

On toki joitain erikoistapauksia, jolloin vaihtaminen osuisi aina omalle kohdalle. Esimerkiksi jos yksi rulla riittää K henkilölle, sitä käyttää jollain käyttövälillä (vaikkapa päivässä) juuri K henkilöä, ja itse on aina näistä se viimeinen, silloin kerta toisensa jälkeen joutuu vaihtamaan rullan; nämä erikoistapaukset eivät kuitenkaan ole sellaisenaan kovin realistisia.

Jos keskimäärin käyttää rullaa juuri sellaisella aikavälillä, että muiden henkilöiden käytöt tuolla aikavälillä ehtivät keskimäärin kuluttaa rullan miltei loppuun, silloin vaihto voi osua kohdalle hieman satunnaista useammin; tällöin rullan käyttö hieman useammin tai harvemmin voisi rikkoa tällaisen syklin. Käytännössä tässä olisi kuitenkin paljon vaihtelua yllämainituista satunnaisilmiöistä johtuen.

Kyseessä voi olla myös havaintoharhaa: muistetaan käyttökerrat, jolloin rulla täytyi vaihtaa mutta ei muisteta niin hyvin niitä kertoja, jolloin ei täytynyt.

Mahdollista laskelmointia varten voi halutessaan hyödyntää tietoa, jonka mukaan esimerkiksi Metsä Tissuen valmistamissa Serlan Lambin talouspaperirullissa on 50 arkkia ja wc-paperirullassa 150–153 arkkia.

Siitä kumminpäin rullan kuuluu olla WC-paperi -pidikkeessä ollaan kahta mieltä, mutta suurin osa kuluttajista asettaa sen niin, että paperi juoksee etupuolelta.

Kertovat tilastotieteen professori Jaakko Peltonen taustaryhmineen Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta sekä Serla asiakaspalvelu

 

Varmaan jäit tänä keväänä meikäläisen tavoin ilman vessapaperia jo kaupassakin? Ratkaisin itse tuon paperiongelman Andy McCoyn tapaan. Minulla on aina lompsassa mukana 30 arkkia paperia – jos löydän jotain, mistä diggaan, niin on millä pyyhkiä.

Funtsii Vehjemies

 

Lue myös:

Vehjemies selvittää: Hampaiden harjaus – ennen vai jälkeen aamupalan?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?