Allergiaoireisiin haetaan helpotusta Pälkäneellä – siitepölymäärissä ei silti kasvua

24.07.2020 09:30

Euroopassa vieraslajina tunnetun tuoksukin siitepölyä kulkeutuu loppukesästä ja alkusyksystä kaukokulkeutumana Suomeen, eniten etelään. Pujolle lähisukua olevasta kasvista voi ilmoittaa Siitepölytiedotukseen, jos sellaisen huomaa. Kuva: Turun yliopiston siitepölytiedotus

Siitepölymäärien suhteen kuluva kesä ei ole ollut poikkeuksellinen. Näin kerrotaan Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta, joka tekee yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Viiden päivän ennusteessa Pälkäneen ja Kangasalan seudulle heinän siitepölyä on kohtalaisesta runsaaseen.

Pälkäneen apteekissa on ollut havaittavissa, että viime kesään verrattuna allergiaoireita olisi ihmisillä kuitenkin ollut enemmän. Farmaseutti Katariina Kirmula toteaa, että antihistamiineja, nenäsuihkeita ja silmätippoja on mennyt aika paljon. Heinä on nyt se, mikä aiheuttaa oireita.

Allergiassa nuha on yleensä kirkasta, aivastuttaa ja nenä tai silmät kutiavat helposti. Jos ei tiedä, mikä mahdollinen aiheuttaja on, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kylmä ja sateinen sää laskevat siitepölymääriä selvästi, samaten kuumuus ja kuivuus. Ruohokaan ei jaksa tällöin kasvaa.

– Paikalliset erot ovat huomattavia. Jos lähellä on kukkivia niittyjä ja heinäpeltoja, määrät nousevat heti, projektitutkija Sanna Pätsi Siitepölytiedotuksesta kertoo.

Heinän siitepölyn runsain aika on mahdollisesti jo selätetty, mutta säät sanelevat. Siitepölykausi jatkunee aina syyskuun alkupuolelle, joten heinän siitepölystä kärsivät joutuvat sinnittelemään vielä elokuun. Määrät ovat jo kuitenkin vähenemään päin.

– Keskikesällä kukkivista heinistä ainakin 40 lajia tuottaa allergista siitepölyä.

Pujon kukintakin on jo alkanut lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Suomea.

Sanna Pätsi ei ota kantaa siihen havaintoon, että entistä useampi olisi valitellut saaneensa allergiaoireita juuri tänä kesänä. Mitään poikkeavaa ei siitepölymäärissä ole ollut nähtävissä.

– Toki on mahdollista, että koronakevään jäljiltä ihmiset miettivät omaa vointiaan enemmän. Kun tulee nuhaa ja aivastelua, voidaan kuulostella, onko tämä allergiaa, flunssaa vai mahdollisesti koronaa.

Tuoksukista päänvaivaa

Ainoa yllättävä asia tutkijan näkövinkkelistä on Euroopassakin vieraslajina tunnettu tuoksukki. Sen siitepölyä kulkeutuu loppukesästä ja alkusyksystä kaukokulkeamana koko Suomeen, eniten etelään. Tuoksukki on lähisukua pujolle, joten pujolle allergiset saavat helposti oireita myös tästä vieraslajista.

– Otamme ihmisiltä vastaan havaintoja tuoksukeista. Yksivuotinen kasvi on riesa Pohjois-Amerikassa, jossa se on pahimpia siitepölyallergian aiheuttajia.

Levinneisyysalue liikkuu jatkuvasti pohjoisempaan, joten siksi tästä kasvista halutaan tehdä Suomessakin selvitystä. Mikään tervetullut vieras se ei allergiaoireiden aiheuttajana ole.