Kirkkojärvessä ja Ukkijärvessä on edelleen sinilevää – seudun sinilevätilanne on maltillinen

Sydän-Hämeen sinilevätilanne on maltillinen. Kuluvalla viikolla havaittiin vähän sinilevää vain Kangasalan Ukkijärvessä ja Kirkkojärvessä. Muut levähavainnot Pirkanmaalla tehtiin Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella, Sastamalan Houhajärvessä, Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä, Pirkkalassa Kranstolpan uimarannassa ja Vesilahden Kirkonkylän rannassa. Lisäksi yleisöhavainto sinileväesiintymistä tehtiin Vanajaveden Kuhanselällä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän Pirkanmaalla.

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, sillä vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?