Kirkkojärvi todettiin Pirkanmaan viime kesän leväisimmäksi järveksi Sastamalan Houhajärven kanssa – sinileväkausi arvioitiin seurannan päätteeksi keskimääräistä laimeammaksi

Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan sinileviä oli Pirkanmaan leväseurantapaikoilla viime kesänä keskimääräistä vähemmän. Vuosien 1998–2019 pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna leviä oli keskimääräistä enemmän vain kahden viikon aikana, viikoilla 25 ja 26.

Sinilevätilannetta seurattiin Pirkanmaalla 41 havaintopaikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka 17 viikon ajan. Havaintopaikat edustivat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä.

11 seurantapaikalla ei havaittu lainkaan sinileviä koko seurantajakson aikana. Useimmin havaintoja tehtiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja Sastamalan Houhajärvessä, joissa molemmissa levähavaintoja tehtiin 13 viikolla.

Viimeisellä leväseurantaviikolla vähän sinilevää havaittiin juuri Kirkkojärvessä ja Kangasalan Ukkijärvessä sekä Sastamalan Liekovedessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä oli kuitenkin ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Valtakunnallinen leväseuranta päättyy syyskuun lopussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?