Syyskuu oli tavanomaista lämpimämpi

Etenkin maan länsiosassa syyskuu oli harvinaisen lämmin. Sademäärät vaihtelivat poikkeuksellisen suurista tavanomaista pienempiin, eniten satoi maan keskivaiheilla. Ailan päivänä Suomen ylitti ajankohtaan nähden poikkeuksellisen voimakas myrsky.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuu oli keskilämpötilaltaan koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Keskilämpötila vaihteli etelä- ja lounaisrannikon noin 14 asteesta käsivarren Lapin reiluun kuuteen asteeseen. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli yleisesti noin 1–2 astetta. Suurin poikkeama oli maan länsiosassa, missä syyskuu oli harvinaisen lämmin, eli vastaava toistuu harvemmin kuin kerran 10 vuodessa. Kyseessä oli jo kahdestoista peräkkäinen tavanomaista lämpimämpi syyskuu. Viimeksi syyskuu oli keskimääräistä kylmempi vuonna 2008, kun vertailujaksona käytetään vuosia 1981–2010.

Kuukauden ylin lämpötila, 23,5 astetta, mitattiin Kokemäellä Tulkkilan havaintoasemalla 27. syyskuuta. Samana päivänä mitattiin myös kuukauden alin lämpötila, -7,1 astetta, Kittilän Lompolonvuoman havaintoasemalla.

Runsaita sateita maan keskiosassa

Sademäärät vaihtelivat suuresti alueellisesti. Maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat harvinaisen suuria, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Muualla maassa oltiin suurelta osin tavanomaista pienemmissä sademäärissä. Eniten syyskuussa satoi Merikarvian Tuorilan havaintoasemalla, missä kuukauden kokonaissademäärä oli 144,1 millimetriä. Suurin vuorokausisademäärä, 65,6 millimetriä, mitattiin kuun 16. päivänä Kajaanin Petäisenniskan havaintoasemalla. Vähäisin kuukauden kokonaissademäärä, 18,8 millimetriä, mitattiin Utsjoki Kevon havaintoasemalla.

Maasalamoita paikannettiin syyskuussa vajaat 3 500 kappaletta, kun pitkän ajan keskiarvo on 4 400 maasalamaa.

Aila-myrskystä vahinkoa lännessä

Ailan päivänä 17. syyskuuta Suomen ylitti ajankohtaan nähden poikkeuksellisen voimakas myrsky. Matalapaineeseen liittyvä sadealue toi maan keskivaiheille runsaita sateita kuun 16. päivän aikana, kun taas kovimmat tuulen nopeudet mitattiin 17. päivän puolella. Tuolloin Raumalla Kylmäpihlajan havaintoasemalla 10 minuutin keskituuli voimistui korkeimmillaan lukemiin 29,4 m/s. Kovin puuskalukema, 35,3 m/s, mitattiin Pietarsaaren Kallanin mittausasemalla. Maa-alueilla kovin puuskalukema, 26,8 m/s, mitattiin Vaasan lentoasemalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?