Hakit liikkeellä – syksy on vaelluslintujen aikaa

Pähkinähakit tulevat Siperiasta.

Syksy on vaelluslintujen aikaa. Tyypillisiä vaeltajia ovat muun muassa tiaiset, tikat, närhet ja käpylinnut. Ne eivät siis ole muuttolintuja, vaan liikkuvat epäsäännöllisesti paikasta toiseen. Vaeltelun syynä on osin ravinto, mutta tietysti myös uusien elinpiirien haeskelu. Jos kesän poikastuotto on ollut hyvä tai kohtuullinen, osan kannasta täytyy hakeutua uusille ruokamaille.

Tänä syksynä vaeltelua on ollut nähtävissä ainakin tiaisten ja närhien osalta. Oma mielenkiintoinen lajistonsa ovat idästä meille saapuvat linnut. Itäisiä vaeltajia ovat nakkelit ja pähkinähakit. Nakkelit ovat vielä olleet vähissä, mutta pähkinähakkeja on ilmaantunut myös Pirkanmaalle moniin paikkoihin. Hakkeja on nähty viime viikkoina ainakin Kangasalla, Pälkäneellä, Orivedellä, Nokialla ja Tampereella.

Meillä esiintyy pieniä yksittäisiä hakkikantoja Lounais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Niiden kanta on kuitenkin vähäinen ja siperialaiset vaeltajat ovat nyt liikkeellä. Ne ovat ulkoasultaan hieman erilaisia. Niiden nokka on kapeampi ja päälaki tummempi. Hakki on samankokoinen kuin närhi ja muistuttaa sitä myös käytökseltään. Hakki on tukevantekoinen, tummanruskean valkotäpläinen. Hakin nokka on huomattavan jykevä. Pihapiiriin ilmestyessään se varmasti aiheuttaa monelle hämmästyksen, mikä tämä on?

Itäisten hakkien ravintona on sebramännyn siemenet. Nyt ruokintapaikoilla ne popsivat innolla pähkinöitä ja auringonkukkien siemeniä. Närhet ovat usein epäluuloisia ja varovaisia, mutta hakit näyttävät olevan selvästi pelottomampia. Jos liikut varovasti isompia elehtimättä voit päästä sitä lähempääkin tarkastelemaan. Siperialaisten hakkien suurvaelluksia tapahtui ainakin vuosina 1968 ja 1985, jolloin niitä jäi myös pesimään Etelä-Suomeen.

Meillä syksyisin vaeltavat hakit ovat yleensä siperialaista rotua, oman pienen hakkikantamme vaelluksia ei juuri huomata. Yleensä vaelluksille lähtevät linnut ovat nuoria yksilöitä, jotka joutuvat hakeutumaan uusille alueille, ovat siis lajin sosiaalisessa arvoasteikossa alemmalla tasolla. Vaellukset voivat kuitenkin olla yksilöille pelastus ja uuden elämän alku.

Närhen kokoinen hakki on tukevatekoinen ja isonokkainen.