Sorolan montusta koko kaupungin ulkokeidas

Kangasalan kaupunginpuutarhuri Jari Järvisen mukaan idea Sorolan montun kehittämisestä muhi vuosia ja jalostui siitä eteenpäin teoiksi. Sorolan portaat ovat olleet tänä syksynä kovassa käytössä Kangasalla.

Sorolan kuntoportaiden avajaisia vietettiin elokuun lopussa. Sen jälkeen 316 laskelmaa sisältävät portaat ovat olleet kovassa käytössä. Portaiden kokonaispituus on noin 120 metriä, ja korkeuseroa kertyy noin 48 metriä.

Sorolan kuntoportaat Asemantie 179:ssä ovat vain osa koko komeutta. Montusta nimittäin muodostuu lähitulevaisuudessa monipuolinen virkistys- ja liikunta-alue kuntalaisille, oikea ulkoilukeidas. Portaiden yläpäässä avautuvat upeat näkymät. Vesijärvi siintää taustalla.

– Parkkipaikka on ollut koko ajan aivan täynnä. Kyllä tämä kertoo siitä, että ihmiset ovat löytäneet portaat hienosti, sanoo Kangasalan kaupungin rakentamisen palvelualueen suunnittelija Milla Santalehto.

Helpotusta pysäköintiin saadaankin, koska paikoitusaluetta on tarkoitus laajentaa ensi vuoden aikana. Autolla saapuvien kuntoilijoiden on mahdollista käyttää myös Kyötikkälän urheilukeskuksen laajempaa paikoitusaluetta pysäköintiin. Tällöin voi nauttia matkan varrella harjun metsämaastosta ja vaikkapa kiertää lisäksi harjun läheisiä ulkokuntoilupisteitä.

Ensi vuonna rakentuvat lisäksi ulkokuntoilupiste ja kotalaavu. Tänä vuonna on rakennettu kuntoportaat, valaistus ja maastonmuotoilu. Toimintakentän laidalle muovautuu mahdollisuus beach volleyn pelaamiseen.

– Kuntoportaisiin asennetaan puistovalaisimien lisäksi led-valonauha koko matkalle kaidepuun alle, Kangasalan kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen sanoo.

Ylhäältä on hulppeat maisemat. Vesijärvikin siintää taaempana.

Lumitykkejä paikalle

Alueella on myös varauduttu lumen varastointiin ensilumenlatua varten. Sorolan montussa onkin jo aloiteltu valmistelevia töitä tulevaa hiihtokautta ajatellen.

– Päästämme vettä syöttövesijohtoon, säädämme ja testaamme paineenkorotusasemaa eli pumppaamoa, Jari Järvinen kertoo.

Lumitykkejä päästään säätämään ja testaamaan, kun pakkasta on vähintään viisi astetta. Paikalle on tulossa kaksi lumitykkiä.

Lumensäilytykseen on oma paikkansa optiona Sorolan montun alueella. Talvella lunta on tarkoitus tehdä varastoon.

Talvella kaupunkilaisia palvelevat suksikrossialue ja halsterilatu lasten hiihtokoulua varten. Nykyinen hiihtoreitti säilyy sellaisenaan. Pulkkamäessä hauskaa voi pitää koko perhe.

Koululaiset ja päiväkotiryhmät ovat tuttu näky portaissa ja alhaalla nuotiopaikalla. Uusi hieno kotalaavukin rakentuu ensi vuonna.

Rahoitus kunnossa

Kaupungilla ollaan tyytyväisiä summaan, jonka se sai valtionavustuksena aluehallintovirastolta Sorolan montun kehittämistä varten. Summa on kuitenkin niinkin hyvä kuin 78 000 euroa.

Jari Järvinen sanoo, että kustannusarvio kaksivuotiselle hankkeelle on 250 000 euroa, josta tälle vuodelle 150 000 euroa, seuraavalle vuodelle loput 100 000 euroa.

– Omarahoituksenhan on oltava kunnossa avustusten saamiseksi, ja näin meillä on.

Hienoa on myös se, että kehittämistyössä ovat vahvasti olleet mukana alueen liikunta- ja urheiluseurat.

Kehittämisideoita eritoten talvikäyttöä ajatellen otetaan mieluusti yhä vastaan. Kuntoportaille ei erikseen ole suunniteltu talvikunnossapitoa.

Sorolan montun virkistysalueen yleissuunnitelmat laadittiin vuonna 2018. Rakennussuunnittelua jatkettiin vuonna 2019.

Sorolan portaat ovat herättäneet laajaa kiinnostusta myös ympäryskunnissa. Niitä on tultu ihastelemaan myös kauempaa.

Kiinnostusta laajasti

Jari Järvinen sanoo, että portaat kiinnostavat muuallakin kuin Kangasalla.

– Tervetuloa kauempaakin liikkumaan ja nauttimaan kauniista maisemista!

Sorolan montulle voi tulla helposti esimerkiksi Tampereen puolelta kävellen, pyöräillen tai talvella hiihtäen. Sorolasta pääsee aina Kyötikkälän kautta Niihamaan asti.

Sorolan portaissa viihtyy niin sunnuntaikävelijä kuin himoliikkujakin. Portaita voi mennä edestakaisin ylös ja alas. Parhaimmillaan aikaa on mennyt kuulemma noin 30 sekuntia portaiden ylös kipuamiseen.

Autolla saapuvien kuntoilijoiden on mahdollista käyttää myös Kyötikkälän urheilukeskuksen laajempaa paikoitusaluetta pysäköintiin. Tällöin voi nauttia matkan varrella harjun metsämaastosta ja vaikkapa kiertää lisäksi harjun läheisiä ulkokuntoilupisteitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?