Pirkanmaa kuvissa sata vuotta sitten – taidehistorioitsija Anne Paldanius vie visuaaliselle aikamatkalle alueen taiteilijoiden kanssa

Tauno Hämeranta: Kangasalan kirkko, 1960, öljy. Kuva: Reetta Muranen

Kimmo Pyykkö -taidemuseon Kuvista kokoelmaksi -näyttelyssä on esillä pirkanmaalaisia taiteilijoita yli sadan vuoden ajalta, muun muassa Kaarlo Vuori, Kaarlo Enqvist-Atra, Reino Viirilä ja Tauno Hämeranta. Vuori tunnetaan Tampereen ensimmäisenä ammattitaiteilijana, Enqvist-Atra Lempäälän kirkon maalauksista ja Viirilä Tampereen taiteilijaseuran pitkäaikaisena puheenjohtajana ja Tampereen taidemuseon intendenttinä.

Kuvataidetta Pirkanmaalla 1900-luvun alkupuolella -yleisöluennolla torstaina 22.10. kello 17.30 taidehistorioitsija Anne Paldanius esittelee pirkanmaalaisia taiteilijoita ja pirkanmaalaiselle kuvataiteelle ominaisia piirteitä 1900-luvun alkupuolella. Tampereen Taideyhdistyksen (perustettu 1898) ja Tampereen Taiteilijaseuran (perustettu 1920) toiminta aktivoi alueen kulttuurielämää ja antoi taiteilijoille mahdollisuuden ammatilliseen toimintaan. Pirkanmaalaisen taiteen voimahahmo, Gabriel Engberg, toimi puheenjohtajana molemmissa yhdistyksissä ja hänen vaikutuksensa alueen muihin taiteilijoihin oli suuri. Syntyi ns. “Tampereen koulukunta”, jonka taiteilijoiden tuotantoa leimasi maltillisuus ja pitäytyminen perinteisissä aihepiireissä. Luennolla esitellään esimerkiksi Joseph Alanen, Gabriel Engberg, Martta Helminen, Kalle Löytänä, Lennu Juvela, Allan Salo, Reino Viirilä ja Tauno Hämeranta.

Taidehistorioitsija Anne Paldanius toimii näyttelykoordinaattorina Tampereen Taiteilijaseurassa ja on luennoinut yli 30 vuotta sekä kotimaisen että ulkomaisen kuvataiteen historiasta.

Yleisöluento järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Taidemuseo tarjoaa kasvomaskit ja käsidesiä, ja turvavälit on mahdollista pitää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?