Mitä pyhäinpäivä tuo mieleesi?

Tein pienen gallupin siitä, mitä kanssaihmiseni ajattelevat pyhäinpäivästä. Pyysin kommentteja kulkiessani ihmisten parissa ja Facebook-sivullani. Mitä mielikuvia sinulle tulee sanasta pyhäinpäivä? Millaisia muistoja, tunnelmia tapoja ja niin edelleen. Saamani vastaukset olivat pääosin hyvin yhteneväisiä. Haudoilla käynti, kynttilämeri, kotona sytytetty ulkolyhty tai muu kynttilä rakkaan läheisen muistolle. Joku kertoi kokemuksestaan pyhäinpäivän kirkkohetkestä, jossa luetaan kaikkien edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden nimet.

Vastaukset olivat koskettavia ja herättivät tunteita niin vastaajassa kuin niiden vastaanottajassakin. Jo kuolleiden, rakkaitten muistamiseen on monenlaisia tapoja ja kaikki niistä varmaan ovat yhtä hyviä. Olen huomannut, että muistellessani läheisiä kuolleita ihmisiä minulle tulee usein mieleen jumalanpalveluksessa toistuva esirukouksen kohta ”Me kiitämme kaikesta hyvästä, mitä heidän kauttaan annoit meille.” Tuo lause on hyvä muistutus.

Pyhäinpäivä voi herättää myös hyvin ristiriitaisia ajatuksia. Aina kaikki ajatukset kuolleista läheisistä eivät ole pelkästään hyviä ja kauniita. Aina ihmissuhteet eivät ole olleet helppoja, mutta niistä on lupa ja mahdollisuus oppia jotain. Jospa tänä pyhäinpäivänä voisin rohkeasti muistella edesmenneitä, kuolleita läheisiäni hetken ja samalla miettiä, mitä hyvää tämä ihminen toi elämääni. Mitä opin häneltä tai hänen kauttaan? Samalla voin saada myös matkaevästä tähän päivään. Siunattua pyhäinpäivää Sinulle!

Päivi Segerroos, diakoni, Kangasalan seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?