Arvio: F1-mestarit listauksessa etäisen näyttävästi

F1-mestarit Fangiosta Räikköseen

Kuluva Formula 1-kausi on ollut poikkeuksellinen. Se olisi kuitenkin ollut sitä myös ilman koronaviruspandemian vaikutuksia – sarja viettää 70-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunnioittamiseksi osuu F1-mestarit Fangiosta Räikköseen -kirjan ilmestymisajankohta kohdalleen, ja kyseiseen virstanpylvääseen teos alun perin liittyykin.

Suomenkielinen nimi kenties imartelee suomalaisia; englanninkielisen alkuperäisteoksen nimessä ei sentään ole mainittuna Jäämies Kimi Räikköstä, joka ”vain” yhdestä mestaruudestaan huolimatta on noussut yhdeksi lajin tunnetuimmista ja pidetyimmistä hahmoista. Tasapuolisuuden nimessä on sanottava samalla, että ei alkuperäisnimessä ole mainittuna myöskään moninkertaista legendaa Juan Manuel Fangiota.

Oman aikansa nimekkäimpiin kuuluvina molemmat ovat kuitenkin nimensä suomennetussa teoksessa ansainneet, ja valinta korostaa niin historiasta nykypäivään ulottuvaa ajanjaksoa kuin suomalaiskuljettajien vahvaa osaa kansallisuuksiltaan kirjavassa mestarijoukossa.

Brittiläisen Maurice Hamiltonin kokoama kirja esittelee kaikki 33 F1-mestaria näyttävin kuvin, jotka on poimittu Bernard ja Paul-Henri Cahierin arkistosta. Kuljettajan mestaruustien läpikäymisen lisäksi mukaan on poimittu jokaiselta mestarilta myös sitaatteja.

Suomalaisittain kiinnostus kohdistuu suurimmin Räikköseen, Mika Häkkiseen ja Keke Rosbergiin, itse liputan myös siniristilipun alla junioriluokissa ajaneen ja Valtteri Bottaksen tavoin Mercedeksellä altavastaajan rooliin joutuneen Nico Rosbergin puolesta.

Pitkän linjan formulatoimittajan näkemykset ovat mielenkiintoisia ja aiheeseen syventyneiden keskuudessa osin varmasti keskustelua herättäviä.

Suomalaiskuljettajien esittelyssä voi aistia brittiläistä viileyttä, jopa (kirjan alkusanat kirjoittaneen) F1-sarjaa pitkään pyörittäneen Bernie Ecclestonen kylmää henkeä. Suomalaiskirjoittaja tuskin lähtisi objektiivisuudenkaan nimissä tällaisessa teoksessa kuvailemaan Keke Rosbergia ”koppavaksi ja tanakaksi” tai Ferrarin ”antaneen Räikköselle vapauden viettää aikaansa kotimaansa perinnelajin alkoholin parissa ahkerammin kuin kilpa-ajajana”. Samanaikaisesti britti Jenson Buttonin yhteydessä puhutaan ”sisäisestä teräksestä” sen sijaan, että annettaisiin kuva sattumalta voittaja-autoon istuneesta keskitason kuljettajasta. Suomalaisista vain Mika Häkkinen tuntuu saavan Maurice Hamiltonin sympatiat.

Teksti soljuu brittiläiselle alkuperäistekstille sopivasti lakonisen toteavasti ja neutraalisti – paikoin jopa niin ympäripyöreästi, että tarkemmin aiheeseen perehtynyt voi jopa tuntea kuvailun hieman kuivana tai latteana. Muutamissa kohdin kieli on hieman kankeaa, mutta toisaalta se voi olla englantilaisen jähmeyden heijastumisen lisäksi myös tarkoituksellinen, arvokkuutta omalla tavallaan luova tyylikeino.

240-sivuinen arvokkaan oloinen, Formula 1-sarjan historiaa mestareiden kautta avaava ja hienosti kuvitettu kirja löytänee tiensä kilpa-autoilusta innostuneissa perheissä isänpäivä- tai joululahjapakettiin.

Maurice Hamilton: F1-mestarit Fangiosta Räikköseen (Docendo 2020), sidottu, 240 sivua. Käännös: Pekka Tuomisto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?