Moni myyjä hymyilee nyt asuntomarkkinoilla

Koronatilanne on saanut ihmiset varovaisiksi, mikä monin paikoin on vain hyväksi.

Asuntomarkkinoilla tilanne on kuitenkin näyttäytymässä selkeästi myyntiuskalluksen puutteena. Asuntoja tulee myyntiin nihkeästi, kenties koska ajatellaan aikojen olevan asuntokaupoille hankalat eikä ostajia olisi liikkeellä.

Näin asia ei kuitenkaan ole: osa asuntovälittäjistä raportoi myynnin kasvusta ja jopa ennätyksellisistä kaupoista, vaikka kohteita on ollut tarjolla huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi viime kesänä ja syksynä.

Nyt vaikuttaakin olevan myyjän markkinat. Ostajia on paljon, eikä myyjän ole tarvinnut välttämättä tarttua ensimmäiseen kokeiluluonteiseen tarjoukseen. Osa kohteista on menossa jo ennen ensimmäistä  yleistä näyttöä, mutta nykytilanteessa myyjillä on ollut varaa odottaa mahdollisia kovempia tarjouksia avoimesta esittelystä. Samalla asunnosta saatava hinta kilpailun kautta nousee.

Kaikki kohteet eivät toki ole yhtä haluttuja. Kun etenkin hyväkuntoiset sekä uudehkot omakotitalot ja rivitaloasunnot katoavat vapailta markkinoilta nopeasti, voisi  tilanteessa olla iskun paikka myös Pälkäneellä ja maaseutumaisella Kangasalla, joissa ahtaudesta ja koronasta vapaata tilaa on usein enemmän tarjolla.

Kiinnostusta väljään asumiseen on ainakin Oikotien teettämän kyselyn mukaan edelleen.

Kyselyn mukaan miltei kolmasosa suomalaisista on kiinnostunut vaihtamaan kotia, 73 prosenttia sanoo, ettei korona-aika ole vaikuttanut heidän kykyynsä panostaa asumiseensa ja noin 60 prosenttia haikailee tällä hetkellä nykyistä asuinpaikkaansa kauemmas keskustasta ja asutuskeskuksista.