Päivystysapu saa oman numeronsa tammikuussa – kaikille pirkanmaalaisille tarkoitettuun numeroon soitetaan, kun oma terveysasema on kiinni

Pirkanmaalla aloittaa tammikuussa 2021 toimintansa päivystysavun ympärivuorokautinen palvelunumero.

Jatkossa kaikki pirkanmaalaiset ohjataan soittamaan päivystysnumeroon 116117 silloin, kun oma terveysasema on kiinni. Numerossa arvioidaan kiireellisen hoidon tarve ja ohjataan oikeaan hoitopaikkaan. Sieltä saa apua ja itsehoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin.

Päivystysapu auttaa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Hätätilanteessa soitetaan edelleen hätänumeroon 112.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan maksuttomaan 116117-numeroon kannattaa soittaa aina, kun miettii mihin tahansa Taysin päivystyspisteeseen lähtemistä.

Jos asiakkaalla on päivystyslähete, päivystykseen voi mennä ilman yhteydenottoa päivystysapuun.

Pirkanmaan päivystysavun puhelinnumero 116117 palvelee 1.1.2021 lähtien joka päivä kaikkina vuorokauden aikoina. Puheluihin vastaavat tehtävään perehdytetyt sairaanhoitajat, jotka arvioivat hoidon tarpeen, ohjaavat oikeaan hoitopaikkaan ja antavat hoito-ohjeita.

Päivystysavun käyttöönoton jälkeen lopetetaan Taysin lasten päivystyksen nykyinen neuvontanumero 03 311 63345. Numero 10023 puolestaan keskittyy kiireettömään terveysneuvontaan.

Oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikka, jossa hoidetaan myös kiireelliset asiat sen ollessa auki.

Päivystysapu 116 117 on sosiaali- ja terveysministeriön linjaama toimintamalli, joka palvelee samassa puhelinnumerossa eri puolilla Suomea. Puhelu ohjautuu eri sairaanhoitopiirien päivystysapunumeroihin soittajan sijainnin mukaan.

 

Asuinkunnan mukaan

Puhelun alussa pirkanmaalainen soittaja valitsee oman asuinkuntansa mukaisen palveluntuottajan kahdesta eri vaihtoehdosta. Tampereen ja Oriveden asukkaat valitsevat tuottajaksi Tampereen kaupungin ja muiden kuntien asukkaat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin.

Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissa. HUSin järjestämä tekstipalvelu tuottaa päivystysapua chat-palveluna verkossa koko Suomen alueelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?