Riittääkö kaikenlainen kiva?

Tampere on jo jonkin aikaa tarjonnut asukkailleen leipää ja sirkushuveja kääntämällä huomiota esimerkiksi sosiaalipalvelujen kehnosta tilanteesta ja keskusta-alueen katukuvan huumeongelmasta valaistuihin vesisuihkuihin, jäätaideteosnäyttelyyn ja Walk of fame -tähtikatuun. Aavistuksen trumpmainen veto näyttää onnistuneelta, sillä Tampere on onnistunut kasvattamaan asukasmääräänsä, ja yhtenä syynä pidetään kaupungin mainetta.

Kangasala on seurannut Tampereen jalanjäljissä, mutta maltillisemmin ja sortumatta yhtä teennäisiin ratkaisuihin. Lastenhoitoapu, ilmaiset liikuntakerhot ja jopa ne paljon puhutut Sorolan portaat ovat olleet paitsi omiaan luomaan positiivista mielikuvaa myös oikeasti asukkaille hyödyksi – samalla, kun kaupunki on toisaalla yrittänyt painia hiljaa muun muassa lasten ja nuorten psykologipalvelujen, puheterapiapalvelujen ja vanhustenhuollon ostopalveluyksiköiden valvonnan ongelmien kanssa. Yhtä kaikki Kangasala on ollut selkeästi kasvussa.

Olisiko siis Pälkäneenkin – joka ei sijainnillisesti tai muutenkaan potentiaaliltaan suuremmin häviä vaatimattomasti parhaalle naapurilleen – otettava tietoisempi ote ”kaikenlaisen kivan” järjestämisessä?

Jo nyt Pälkäneellä on monia elementtejä, jotka tuovat satunnaiskävijälle positiivisen yllätyksen tunteen. Samaan pystyy esimerkiksi Kuhmoinen urheilukentällään ja satama-alueellaan. Jo pelkästään Onkkaalassa kävijöitä odottavat esimerkiksi uusi skeittipuisto, uudehko itsepalvelukirjasto, uunituore sisäliikuntapyhättö, uusittu tori ja soitinpuisto.

Ideoista ”kaikenlaisen kivan” aikaansaaminen ei varmasti jää kiinni, esimerkiksi omia maisema- tai kuntoportaita suunniteltiin Pälkäneellä Syrjänharjuun jo siinä kohtaa, kun maakunnallinen buumi oli vielä alkutekijöissään. Tuolloin hanke jäi toteutumatta rahoituksen puuttumisen vuoksi. Kysymys lieneekin, missä määrin kunnalta löytyy uskallusta satsata tällaisiin projekteihin aikaa ja rahaa taloudellisesti tiukkana aikana ja löytyykö kuntalaisilta sekä yrityksiltä intoa ja tukea osallistumiseen?

Arkisen kivan tarjoaminen voi auttaa kuntalaisia kestämään vastoinkäymisiä tai ikäviä päätöksiä, mutta se ei tarkoita, että ongelmia tulisi yrittää lakaista maton alle. Päinvastoin, Pälkäne voisi näyttää tietä ryhdikkäänä kuntana, jossa ”asialliset hommat suoritetaan mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat”.