Työntekoa koronan varjossa – ”Jos näin saamme pidettyä yhteiskunnan rattaat pyörimässä, toki suojaudumme”

Kolme eri alan ammattilaista kertoo, miten koronavirus on heijastunut heidän työarkeensa.

 

Taksikuski Kari Saarinen käyttää maskia säännöllisesti – ”kavala virus otettava vakavasti”

Taksiyrittäjä Kari Saariselle kasvomaskin pitäminen on luonnollinen osa työtä. Hän pitää sitä aina tarvittaessa ja aina, kun kyydissä on ikäihmisiä.

Karin taksien Kari Saarinen käyttää kasvomaskia usein. Kun hän kyyditsee ikäihmisiä, maski on aina kasvoilla. Sote-kuljetuksista on annettu erillinen ohjeistuskin, joka neuvoo pitämään suojainta ajon aikana.

– Suojautuminen on merkki välittämisestä ja yhteisestä vastuunkantamisesta. Korona on syytä ottaa vakavasti.

Saarisella on maskeja autossa tarjolla myös kyyditettäville. Hänellä on tapana aina kysyä, haluaako asiakas maskin, myös käsidesiä on esillä. Näppituntuma kuitenkin on, että asiakkaista vain noin 25 prosenttia suojautuu.

– Asiakas saa itse päättää, käyttääkö hän maskia vai ei. Aina kysyn myös, tuleeko asiakas eteen vai taakse istumaan.

Suurin osa vanhemmista matkustajista käyttää maskia, nuoremmat taas eivät niinkään. Koulukuljetuksissa Saarinen ei käytä maskia, koska istuu edessä yksin eikä lähellä ole ketään.

Puhumisen tarve suuri

Saarinen iloitsee siitä, että on saanut pysyä terveenä. Kymmenen päivää hän oli vapaaehtoisessa karanteenissa, kun kävi ilmi, että paikallisessa ravintolassa oli yhdellä asiakkaalla todettu tartunta. Hän oli kyydinnyt asiakkaita tuolloin.

– Kävin testeissä, mutta ei ollut mitään. Näissä asioissa on syytä kuitenkin olla varovainen, ja haluan ottaa aina varman päälle.

Hän onkin hiukan ihmetellyt, miten osa ihmisistä vähättelee maailmanlaajuisesti vaarallista virusta, johon ei vielä ole rokotetta.

Kari Saarinen on huomannut, että koronan aikana puhumisen tarve on monilla lisääntynyt. Hän pitää täysin luonnollisena osana työtä jutella kaikenlaiset kuulumiset.

– Jos asut itseksesi, varmasti tulee tarve puhua. Saan kuunnella tarinaa joka lähtöön, ja se on saletti, ettei peltilaatikosta mikään leviä eteenpäin.

Hän muistelee erästäkin ajoa aikoinaan, kun lähdettiin omalta kylältä Kuohijoelta ja kyydissä oli tuttu ihminen, jonka kanssa oli aina totuttu puhumaan monet asiat halki. Saarinen joutui selvittelemään autoasioita jonkin aikaa puhelimessa ja kun puhelu lopulta lakkasi, asiakas oli todennut heti napakasti ”jo oli aikakin”.

– Aivan niin kauan kuin yleensä ei ehditty turista. Asiakas katseli, että yhteinen juttuaika hupenee kovaa kyytiä, Kari Saarinen hymyilee.

Kati Pääkkönen


Pälkäneen Löytötexin myyjät Terhi Silvennoinen (oik.) ja Taina Tapio ovat tottuneet käyttämään kasvomaskeja työssään päivittäin.

Kasvomaskista tullut rutiinia – ”Jos näin saamme liikkeet pidettyä auki, toki käytämme”

Pälkäneen ja Kangasalan Löytötexissä myyjät ovat käyttäneet kasvomaskia jo jonkin aikaa. Myymäläpäällikkö Marjo Vikman toteaa, että henkilökunta on ottanut suosituksen hyvin vastaan.

– Käytännössä kaikki käyttävät, mutta pakottaa ei voi. Työntekijä voi valita kertakäyttö- tai kangasmaskin, visiirinkin saa, Marjo Vikman sanoo.

Pälkäneen Löytötexissä työskenteleville myyjille Terhi Silvennoiselle ja Taina Tapiolle maskin käytöstä on tullut jo arkipäivää. Heille oli itsestään selvää alkaa käyttää maskia heti, kun suositus tuli. Muutama viikko sitä on nyt tullut käytettyä.

– Jos tällä keinolla saadaan liikkeet pidettyä auki, ilman muuta käytämme, he huikkaavat työn lomasta.

Työpäivän jälkeen on kieltämättä hiukan raskas olo, kun maski on ollut naamalla koko päivän. He ovat huomanneet myös silmien ja kasvojen kuivuvan entistä enemmän.

Asiakkaista moni käyttää

Pälkäneellä näppituntuma on, että asiakkaista yli puolet käyttää kaupassa maskia, Kangasalla noin puolet.

Terhi Silvennoisen mukaan asiakkaat alkoivat käyttää maskeja, kun huomasivat myyjilläkin olevan maskit.

– On hienoa, että tässä asiassa puhalletaan yhteen hiileen. Kaikki taudin leviämistä ehkäisevät keinot ovat tarpeen, jotta pystymme pitämään yhteiskunnan rattaat pyörimässä, Marjo Vikman sanoo.

Hän myös toteaa, että viruksen kanssa on jo aika hyvin opittu elämään.

– Sen on huomannut, että juhlavaate ei nyt tee kauppaansa. Oloasuja ja muita kotivaatteita kyllä menee, mikä kertoo kotona vietetyn ajan lisääntymisestä.

Saman ovat huomanneet Pälkäneellä Terhi Silvennoinen ja Taina Tapio. Myös erilaiset desinfiointituotteet ja siivousvälineet tekevät hyvin kauppansa.

Kati Pääkkönen

 

Maskit alkavat tulla tutuiksi myös hierojan työssä

Heljä Myllyniemi kertoo, että asiakkaat ovat uskaltaneet käydä hierottavana korona-aikana lähes tavalliseen tapaan. Hierojan liiketila sijaitsee Uutanankärjessä, mutta hän tekee myös kotikäyntejä asiakkaiden luokse.

Pälkäneläisen hieroja Heljä Myllyniemen työssä korona-aika näkyy monella eri tavalla. Vaikka hieroja ei itse työssään ole toistaiseksi maskeja käyttänyt, korona-aika vaikuttaa työhön paljon. Ehdottoman tärkeää on, että asiakkaat tulevat hierontaan vain täysin terveinä. Lisäksi käsidesejä käytetään ja Uutanankärjessä sijaitsevan toimipisteen paikkojen siisteyteen kiinnitetään tavallistakin enemmän huomiota.

– Maskeja on näkynyt asiakkailla vielä aika vähän. Päinmakuulla hierontapöydällä ollessa sen käyttö onkin tosi hankalaa, mutta selin ollessa voi hyvinkin käyttää maskia. Tuntuu kuitenkin siltä, että riskiryhmäläisten keskuudessa maskit alkavat tulla yhä yleisemmin käyttöön, Myllyniemi sanoo.

Siitä, kuinka yleisesti hieronta-alalla maskeja pidetään, Myllyniemellä ei ole selkeää käsitystä. Niissä paikoissa, joissa korona jyllää voimakkaammin, maskit lienevät yleisimmin käytössä niin työntekijöillä kuin asiakkaillakin.

Hieroja kertoo seuraavansa koronatilannetta tarkasti, ja ottavansa itsekin maskin käyttöön, mikäli se tulee entistäkin tarpeellisemmaksi, vaikkakaan hierontatyössä maskin käyttäminen ei ole kovin miellyttävää.

– Mutta kauppareissuilla olen jo pidempään maskia käyttänytkin.

Kristiina Helminen