Askartele ikkunajoulukortti – Ulla Sipilä neuvoo

Askarteluliike Sipetan Ulla Sipilä kertoo, miten valmistetaan ikkunajoulukortti. Se voi olla samalla myös pieni lahja. Ohjeita seuraamalla tekeminen onnistuu, ja kuvat antavat suuntaa tekemisen seuraavista vaiheista.

Näitä tarvitset:

 • kaksiosainen korttipohja, jossa alapuoli ja ikkunaa muistuttava yläpuoli
 • kalvo
 • servetti
 • tekstiääriviivatarra
 • 3 mm ääriviivateippiä
 • kimalleliima
 • tarra-arkki
 • ledivalo

Työvaiheet:

 1. Servettiliinasta leikataan neljännes ja poistetaan kaksi valkoista kerrosta kuvan takaa.
 2. Servettikuva kiinnitetään tarra-arkkiin. Eli tarra-arkissa on suojapaperi, jota poistetaan teipin päältä pienissä osissa samalla kiinnittäen servettiä liimapuoleen. Leikkaa liimattu servetti arkista.
 3. Ota kortin alaosa, huomaa katkoviivoin merkitty kummallakin reunoilla taitekohta noin 2cm:n levyiset, käytän sanaa siivekkeet. Nosta siivekkeet ylöspäin ja asettele servetti siivekkeiden väliin. Näin voit hahmottaa miten paljon leikkaat ylimenevää servettiä pois, kun kuva on siivekkeiden välissä. Samalla tavalla leikkaat ja muotoilet kortin pohjan ylä-osan.
 4. Kun servettikuva on pohjan muotoinen, käännä servettikuva nurinpäin ja 3mm kaksipuoliteipillä teippaa reunat noin 2mm reunasta. Teipit ei saa mennä päällekkäin.
 5. Poista teipin suoja ja liimaa servettikuva kortin alapohjan siivekkeiden väliin.
 6. Teippaa molempiin siivekkeisiin takapuolelle, ei samalle puolelle mihin servettikuva laitettiin, 3mm kaksipuoleinen teippi pituussuuntaisesti reunaan ja katkoviivasta noin 2mm etäisyydelle.
 7. Koristele servettikuva kimalleliimalla ja ääriviiva tekstillä. Jätä kortin alapohja hetkeksi kuivamaan.
 8. Ota kortin yläosa, jossa on aukko, käsittelyyn. Kierrä aukko sisäpuolelta, eli nurjalta, 3mm kaksipuoliteipillä aukon reunasta noin 2mm ja poista teipin suojus.
 9. Kiinnitä kirkaskalvo.
 10. Taita myös kortin yläpuolen siivekkeet ylös niin, että kalvon teippauspuoli jää sisäpuolelle.
 11. Ota mukaan kortin alapohja ja poista siitä siivekkeissä olevista teipeistä suojat. Sen jälkeen liitä ensin toisen puolensiivekkeeseen kortin yläosan siiveke ja sitten toinen
 12. Koristele ikkuna-aukon kulmat lumihiutaleilla ja servettipunatulkuilla. Leikkaa servettiliinasta jääneitä punatulkkuja, vähän isompi pala kuin punatulkku on, ja liimaa tarra-arkille. Leikkaa tarkasti punatulkku irti arkista.
 13. Lumihitaleiden ja punatulkkujen taakse 3mm kaksipuoleinen teippi ja suojat pois. Sitten liimaus kortin kulmiin.
 14. Ledituikun voit laittaa kortin väliin jolloin se antaa ilmettä ja luo kortille tunnelmaa. Kortin voi ilman tuikkua lähettää postissa kirjekuoressa C5.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?