Vehjemies selvittää: Mistä napanöyhtä tulee – ja onko miehillä sitä enemmän kuin naisilla?

Tällä kertaa Vaihtoehtoinen fakta -palstalle selviteltäväksi tuli varsin luonnollista asiaa.

 

Terve Vehjemieheen,

mietin tuossa saunaan mennessä, että mistä napanöyhtä oikein tulee? Onko sitä miehillä enemmän kuin naisilla, vai luulenko vain?

Navankaivaja

 

Kysymys oli tällä kertaa poikkeuksellisen vaikea, eikä riittävän perehtynyttä asiantuntijaa ilmaantunut mistään kotimaisesta ilmansuunnasta. Jouduimme kaivamaan esiin vastauksen itse.

Itävaltalainen tutkija Georg Steinhauser päätyi vuonna 2009 tutkimustulokseen, jonka mukaan vatsakarvat ovat olennainen tekijä nöyhdän kerääntymisessä napaan. Niinpä napanöyhtä on pääosin varsin miehinen tuttavuus, mutta vatsakarvojen poistaminen toki tarjoaa mahdollisuuden napanöyhdän poistamiseksi.

Vatsakarvoitus nimittäin kerää kuituja paidoista ja ohjaa ne juuri navan alueelle, jossa nukka tiivistyy käsin kosketeltavaksi. Napanöyhtä on kevyttä, keskimäärin painoltaan vain reilut 1,8 milligrammaa. Sillä saattaa olla myös jonkinlainen tehtävä navan puhdistajana.

Vinkkinä kerrottakoon, että tutkimuksen mukaan vanhoista paidoista nöyhtää syntyy vähemmän kuin uusista.

Emme valitettavasti tavoittaneet Steinhauseria haastattelua varten.

Vastaa toimitus Georg Steinhauserin tutkimustulosten perusteella

 

 

Maailmassa on ihan liikaa omaan napaansa tuijottelijoita. Napanöyhdässä olisi nimittäin ainesta vaikka millaiseen yhteiseen hyvään – kyseessä on eräänlainen uusiutuva luonnonvara, ja jo pelkästään Suomessa tuotantolaitoksia eli miehiä oli viime vuonna yli 2,7 miljoonaa. Teollisuuden toivoisikin tarttuvan tilaisuuteen ja kehittelevän napanöyhdästä energialähteen tai jonkinlaista tuotannon raaka-ainetta.

Omalla henkilökohtaisella tasolla uusiokäyttöä voisi olla materiaalin tarjoaminen pikkulintujen pesäaineiksi. Keveytensä ja pehmeytensä vuoksi napanöyhtä voisi teoriassa sopia myös itsetehtyjen vaatteiden valmistusmateriaaliksi tai tyynyjen täytteiksi. Jos annat sellaisen joululahjaksi, kannattanee miettiä tarkkaan, paljonko lahjan taustoista haluat paljastaa.

Jos et ole ihan varma, mitä nöyhdällä tekisi, voit myös kysyä sopivaa loppusijoituspaikkaa kierrätyskeskuksesta.

Arvelee Vehjemies

 

Mikä mietityttää? Lähetä kysymyksesi toimitus@shl.fi, ja Vehjemies selvittää – ja esittää myös oman lahjomattoman näkemyksensä. Vehjemiehen löydät myös Twitteristä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?