Johtuen alueellisista kokoontumisrajoituksista Sahalahdella ei järjestetä tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia. Poikkeustilanteesta huolimatta siniristiliput nostetaan liehumaan salkoihin. Illan tullen monille ikkunoille sytytetään kaksi kynttilää, jotka symboloivat kotia ja isänmaata.
Kuluneen vuoden aikana poistui keskuudestamme Sahalahden viimeinen rintamalla taistellut sotaveteraani Matti Toukonen. Veteraanien rivit harvenevat Suomessa. Tällä hetkellä keskuudessamme on noin 6500 veteraania – miestä ja naista. Heidän keski-ikänsä on 92 vuotta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin muistopuheessa: ”Surusanomassa on paljon lopullista, mutta samalla ikuisesti kestävää”. Näin voimme ajatella ja sanoa jokaisen veteraanin kohdalla.
On tärkeää, että tunnemme, muistamme ja kunnioitamme historiaamme. Se on tärkeää myös tämän päivän maailmassa, integraatio- ja globalisaatiokehityksen keskellä. Yhtä tärkeää on katsoa tästä hetkestä eteenpäin. Siinäkin suhteessa sodan kokenut sukupolvi on meille esimerkkinä. Sodista selviäminen, maan jälleenrakentaminen ja hyvinvointivaltion rakentaminen olivat suuria ihmeitä.
Presidentti Sauli Niinistö lainasi Tuomas Gerdtin muistopuheessa tämän sanoja: ”Uskomme, että olimme oikealla asialla, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan.” Tältä pohjalta Suomen puolustajat rintamalla ja kotirintamalla tekivät velvollisuutensa, täyttivät paikkansa muiden rinnalla. Siinä on meille mallia: hyvä lähtökohta ja pohja kohdata tämän päivän ja tulevaisuuden haasteet.
Sahalahti-Seura seura jakaa vuosittain Sahalahti-palkinnon sahalahtelaisten hyväksi tehdystä työstä. Tänä vuonna palkinto annetaan Jouko Henttoselle. Vapaa-aikasihteerinä ja nuoriso-ohjaajana pitkän uran tehnyt Henttonen on tehnyt arvokasta työtä sahalahtelaisten – erityisesti nuorten ja ikäihmisten – parissa, ihmisten keskellä. Kiitos siitä.
Seppo Rinne
Sahalahti-Seura ry