Vesistöjen jäätilanne petollinen – pelastuslaitos varoittaa heikoista jäistä Pirkanmaalla

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan nyt kannattaa olla maltti mukana jäille mennessä, jotta henkilövahingoilta säästyttäisiin. Tänä syksynä vesistöt ovat tavallista ohuemman jään peitossa.

Perjantaina Nokian Ruokejärvellä ihminen vajosi jäihin, mutta pääsi omin avuin pois vedestä. Lauantaina Pirkanmaan pelastuslaitos sai hälytyksen jäihin pudonneesta peurasta Mänttä-Vilppulassa.

– Kalamiehet yhdistetään perinteisesti heikoilla jäillä liikkujiin. He liikkuvat jäillä syksyllä ensimmäisinä ja keväällä viimeisinä. Heidän esimerkkinsä ohjaa jäälle helposti muitakin liikkujia. Tietämätön voi oikaista jään yli toiselle rannalle. Joku menee suksilla, toinen kelkalla ja kolmas ajaa autolla. Voi miettiä mitä tapahtuu, kun putoaa sukset jalassa jäihin. Miettimisen arvoinen asia on myös, kun moottorikelkka tai auto uppoaa veteen. Onhan kyseessä myös ympäristövahinko, toteaa Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Veijo Kaján.

Turvallisuuteen heikoilla jäillä voidaan nykyisin valmistautua. Monet pilkkionkijat käyttävät kelluntahaalareita ja pelastautumispukuja. Pelkkä pukujen käyttö ei kuitenkaan riitä. Niiden käyttöä pitää ensin harjoitella oikeissa olosuhteissa, sillä ilman harjoittelua voi käydä yhtä huonosti kuin ilman pukuja.

Jäihin pudottua ja sieltä selvitäkseen tarvitaan hyvät fyysiset voimat ja ripaus onnea. Apu saattaa olla kaukana ja ongelma on, miten pystyy yleensäkään hälyttämään apua – varsinkin jos on yksin liikkeellä.

Jäisen avantoon pudottuaan sieltä poistuminen on hankalaa, sillä ohut jää murtuu ja voimat hupenevat nopeasti. Erityisesti jäällä liikuttaessa ja retkeillessä olisi hyvä olla kaveri mukana. Lisäksi pitää olla varustautunut hyvin. Esimerkiksi jäänaskalit kuuluvat jokaisen jäällä liikkujan varusteisiin.

Usein kotipaikkakunnallaan ihmiset tietävät vaaranpaikat, jotka liittyvät vesistöihin.

– Mutta kun ihmiset muuttavat paikkakuntaa, heidän kannattaa selvittää uuden paikkakunnan vesistöt ja miten ne käyttäytyvät, kun on huono talvi tai hyvä talvi. Virtausolosuhteet voivat pitää jäät heikkoina monesta paikkaa läpi talven. On aina selvitettävä, mistä voi hiihtää tai kävellä tai ajaa moottorikelkalla. Valkoinenkin hanki järvellä tai joella voi pettää, Kaján muistuttaa.

Kajánin mukaan on vaikea antaa selkeitä ohjeita, milloin jäälle voi mennä turvallisesti. Hän muistuttaa, että voidaan puhua jään vahvuudesta, mikä kantaa ihmisen, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jää on kantavaa vasta pitkän pakkasjakson jälkeen.

 

 

 

 

Kun jää pettää

  • - säilytä maltti ja toimi harkiten
  • - huuda heti apua
  • - käänny siihen suuntaan mistä olit tulossa
  • - riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy
  • - kohota itsesi potkimalla vaaka-asentoon ja ponnista jään päälle
  • - kieri, ryömi ja konttaa, kunnes varmasti olet kestävällä jäällä
  • - hakeudu nopeasti lämpimään

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?