Rauhaa, vain rauhaa

Elina Oksanen.

”Rauhaa, vain rauhaa kellot ne soi, lapselle rauhaa, ne rauhaa soi. Enkelin laulu rauhaa, rauhaa toistaa. Seimen yllä joulun tähti valkeuttaan kirkkaana silmiin lapsosen nyt loistaa. Maariainen tuutii seimen pienoistaan.

Kaukainen risti varjonsa luo. Sieluhun äidin kivun se tuo. Pääsiäisaamu tuskan kerran poistaa, riemu täyttää ylösnousemuksen maan. Rauhainen mieli rukousta toistaa. Maariainen tuutii seimen pienoistaan.”

Une Haarnojan sanoittamassa laulussa Rauhaa, vain rauhaa on samaan aikaan läsnä joulun ihme, ilo ja riemu Jeesuksen syntymästä, mutta myös pääsiäisen tapahtumat, risti ja Jeesuksen kuolema. Vastasyntynyttä sylissään keinuttavan Maria-äidin sydämessä ilo ja kiitollisuus uuden elämän ihmeestä sekoittuvat aavistukseen edessä olevasta luopumisen tuskasta.

Tämä kuva koskettaa erityisesti tänä vuonna: olemme valmistautuneet jouluun ja sen viettoon kovin eri tavoin kuin aiempina vuosina. Joulun odotukseen ja iloon on sekoittunut epävarmuuden, rajoitusten, yksinäisyyden, väsymyksen ja huolien paino. Tunnelmat ovat ristiriitaiset.

Mutta tämä ei ole onneksi koko kuva. ”Pääsiäisaamu tuskan kerran poistaa, riemu täyttää ylösnousemuksen maan” tuossa laulussa lauletaan. Jumalalla on lopulta se viimeinen sana. Kaikki on Hänen kädessään. Sen vuoksi meidänkään ei tarvitse hautautua pelkojemme alle, vaan voimme rauhallisin ja iloisin mielin juhlia Jeesuksen syntymää.

Rukoilen joulun valoa ja Jumalan rauhaa sydämeen sinulle, joka elät yksinäisyyden keskellä. Sinulle, joka olet peloissani oman tai läheisesi sairauden vuoksi. Sinulle, joka meinaat nääntyä työtaakkojen ja liian kiireisen arjen alla. Sinulle, joka joudut kantamaan huolta rahojen riittämisestä ja omasta toimeentulostasi. Sinulle, jonka perhe tai parisuhde on myllerryksessä. Ja sinulle, joka tunnet määrittelemätöntä väsymystä ja huolta tämän kaiken keskellä.

Joulu saapuu tänäkin vuonna meidän valmisteluistamme tai ulkoisista puitteistamme huolimatta. Ja Jumalan rauha voi täyttää sydämemme kaikista ulkoisista puitteistamme huolimatta.

”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Elina Oksanen

seurakuntapastori

Kangasalan seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?