Varjele kulkutaudeista

Jari Kemppainen.

Varhaisesta kirkosta alkaen jumalanpalveluksissa rukoiltu Litania-rukousta. Rukouksessa on pyydetty Jumalaa varjelemaan meitä erilaisista asioista. Yksi litanian pyyntö on ollut varjele meitä kulkutaudeista. Näin rukoiltiin 1950-luvun litaniassa. 1800-luvulla rukoiltiin varjele meitä ruttotaudista. 2000-luvun versiossa rukoillaan varjele meitä taudeista, noin yleensä. Ennen sitä pyydettiin varjele meitä vaarallisista taudeista. Ihminen on kautta aikojen rukoillut sairauden edessä. Joko pyytänyt varjelusta, ettei sairaus kohtaisi meitä tai parantumista sairaudesta. Itseäni on tänä vuonna puhutellut litanian muoto varjele meidät kulkutaudeista.

Ihminen luulee, että maailma on hänen hallussaan. Että lääketiede on selättänyt kaikki taudit. Että jokaiseen sairauteen löytyy lääke. Tämä vuosi on opettanut, ettei näin ole. Kulkutaudit ovat edelleen todellisia ja vaarallisia. Toki on edelleen ihmisiä, jotka kieltävät koronan olemassaolon ja vaarallisuuden. Kieltävät asian kokonaan. Ja näin kieltämällä ajattelevat, ettei sitä ole olenkaan. Ja saavat näin näennäisen turvallisuuden tunteen itselleen. Mutta jos kieltää jonkin asian se ei tee sitä olemattomaksi, ikävä kyllä.

Kun koronapandemia käynnistyi, eräs pälkäneläinen tiedusteli, miten kävi 1918–1920-vuosien kulkutaudissa, espanjantaudissa Pälkäneellä. Sairastuneista en tiedä, mutta kirkonkirjojen mukaan tautiin kuoli 14 seurakuntalaista. Pälkäneen läpi on kulkenut vuosisatojen aika niin sodat kuin kulkutaudit. Emme ole seurakuntamme historiassa missään ennen kokemattomassa uudessa tilanteessa, mutta joka sukupolvelle tilanne on aina uusi ja ennen kokematon.   Eikä tämä ole valitettavasti viimeinen, eikä edes pahin mahdollinen vitsaus, minkä yhä enemmän globalisoituva ihmiskunta tulee kohtaamaan.

Ensimmäisen joulun tapahtumat liittyvät aikaan, jolloin lähes mikä tahansa sairaus oli vakava ja johti useimmiten kuolemaan. Elämä oli lyhyt. Vaikka osa ihmisistä saavuttikin korkean iän, keski-ikäarviot Rooman vallan ajalta vaihtelevat 17:stä 47 vuoteen. Raamatun ajan kuolinsyistä ei ole täsmällisiä tietoja, mutta tarttuvat taudit ja tapaturmat, äitien synnytyskuolemat ja vastasyntyneiden suuri kuolleisuus pitivät keski-iän alhaisena. Rutto oli suurtappaja. Tuberkuloosi, malaria, lavantauti, keuhkokuume olivat normaaleja, kun ei ollut rokotteita ja lääkkeitä. Jokaisen oli syytä varautua elämän lyhyyteen tai ainakin sen tiedostamiseen.

Tämän kaiken keskelle tuli lupaus, kun profeetta Jesaja ennusti ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.” Tämä oli Jumalan lupaus valosta maailmassa, jossa kuolema loi varjonsa elämän alusta jokaiseen päivää. Emme ole haavoittumattomia ja kuolemattomia. Emme elä enää sellaisessa maailmassa kuin se oli paratiisissa suoraan Jumalan luomisen jäljiltä. Elämme lankeemuksen jälkeisessä maailmassa. Yhdessä koko muun ihmiskunnan kanssa me joudumme kohtaamaan luonnonmullistuksia, sairauksia, onnettomuuksia ja ihmisten aikaansaamaa pahuutta. Nyt koko ihmiskunta joutuu kohtaamaan saman viruksen, koronan. Jesaja jatkaa: ”Hän oli kipujen mies, sairauden tuttava. Hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.”

Tähän tehtävään Maailman Vapahtaja Jeesus Kristus syntyi. Kun rukoilemme varjele meitä kulkutaudeista, rukoilemme, ettemme sairastuisi ja että itse tekisimme kaiken, että kulkutautien leviäminen estyisi. Kun ihminen rukoilee, se ei ole vaikutustoimintaa Jumalaan päin, vaan että rukoilija tekisi rukoilemiaan tekoja itse. Kun rukoilemme varjele meitä kulkutaudeista rukouksen, rukoilemme rokotuksen kehittäjien ja kaikkien terveydenhuollon henkilökunnan puolesta, että kaikki mahdollinen tehtäisiin Jumalan meille antamilla lahjoilla ja ihmisjärjellä. Rukoilemme valtaa käyttävien puolesta ja kuuntelemme kristittyinä yhdessä muiden kanssa viranomaisten neuvoja.

Mutta ennen kaikkea rukoilemme, että itse toimisimme oikein ja noudattaisimme kaikkia koronaturvaohjeistuksia. Se on suurinta lähimmäisen rakkautta tänä aikana. Juuri sitä minkä tähden Jeesus syntyi, esimerkillään teki ja sanallaan opetti.  Rukoilemme, että Jumala armahtaisi meitä ja antaisi pandemian väistyä. Jeesus Kristus on syntynyt ja kuollut koko ihmiskunnan puolesta. Tämän sovitustyön ansiosta elämä maan päällä ylipäätään jatkuu. Tiedämme, että joskus tulevaisuudessa Kristus palaa takaisin, silloin kaikki kärsimys on ohi. Emme kuitenkaan vielä näe kaikkea hänen valtansa alle alistettuna. Elämme odotuksessa ja toivossa. Siksi rukoilemme varjele meitä ”nälänhädästä, kulkutaudeista, sodasta ja veritöistä, kapinasta ja riidoista, rakeista ja rajuilmoista, tulipalosta ja vedenvaarasta, pahasta äkillisestä kuolemasta ja iankaikkisesta kuolemasta.”

Jari Kemppainen

Pälkäneen paimen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?