Päivystysapu aloittaa tänään – numeroon soitetaan aina oman terveysaseman ollessa kiinni

Pirkanmaalla aloittaa päivystysavun ympärivuorokautinen palvelunumero 116117 tammikuun alussa. Kaikki pirkanmaalaiset soittavat sen jälkeen yhteen päivystysnumeroon silloin, kun oma terveysasema on kiinni. Kangasalan ja Pälkäneen asukkailla tämä tarkoittaa arkisin maanantaista torstaihin kello 21–8, perjantaista kello 16 alkaen-maanantaihin kello 8 saakka sekä arkipyhien aattoillasta kello 16 alkaen seuraavaan arkipäivään kello 8 saakka. Numerossa arvioidaan kiireellisen hoidon tarve ja ohjataan oikeaan hoitopaikkaan. Sieltä saa apua ja itsehoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin.

Päivystysapu auttaa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Hätätilanteessa soitetaan hätänumeroon 112. Maksuttomaan 116117-numeroon kannattaa soittaa aina, kun miettii päivystykseen lähtemistä. Jos asiakkaalla on päivystyslähete, päivystykseen voi mennä ilman yhteydenottoa päivystysapuun.

Pirkanmaan päivystysavun puhelinnumero 116117 palvelee 1.1.2021 lähtien joka päivä kaikkina vuorokauden aikoina. Puheluihin vastaavat tehtävään perehdytetyt sairaanhoitajat, jotka arvioivat hoidon tarpeen, ohjaavat oikeaan hoitopaikkaan ja antavat hoito-ohjeita. Jatkossa kaikkiin Taysin päivystyspisteisiin aikovat soittavat numeroon 116117. Päivystysavun käyttöönoton jälkeen lopetetaan Taysin lasten päivystyksen nykyinen neuvontanumero 03 311 63345.

Palveluntuottaja asuinkunnan mukaan

Päivystysapu 116 117 on sosiaali- ja terveysministeriön linjaama toimintamalli, joka palvelee samassa puhelinnumerossa eri puolilla Suomea. Puhelu ohjautuu eri sairaanhoitopiirien päivystysapunumeroihin soittajan sijainnin mukaan.

Puhelun alussa pirkanmaalainen soittaja valitsee oman asuinkuntansa mukaisen palveluntuottajan kahdesta eri vaihtoehdosta. Kangasalalaiset ja pälkäneläiset valitsevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin.

Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissa. HUSin järjestämä tekstipalvelu tuottaa päivystysapua chat-palveluna verkossa koko Suomen alueelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?