Koronarokotukset alkavat Sydän-Hämeessä – alkuun rokotteita annetaan vain Kangasalan keskusterveysasemalla

Koronarokotukset alkavat Kangasalla keskiviikkona. Rokotuspaikat määrittyvät rokote-erien koon mukaan. Kun toimitettavat erät ovat pieniä, rokotuksia annetaan Kangasalan keskusterveysasemalla ja/tai terveysasemilla. Myöhemmässä vaiheessa voidaan järjestää myös massarokotuksia esimerkiksi liikuntasaleissa, jos käytettävissä on isompia rokote-eriä. Tampereelle asti ei tarvitse rokotteille lähteä. Ympärivuorokautisessa hoivassa olevien rokotukset toteutetaan paikan päällä.

Sairaanhoitopiirit ja kunnat tiedottavat, mitkä ryhmät ovat milloinkin rokotusvuorossa sekä mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

Tällä hetkellä omat haasteensa rokottamisen suunnitteluun tuo rokotteen kylmäketju. Rokote vaatii poikkeuksellisen -70 asteen kylmyyden säilyäkseen. Pakkasesta poistamisen jälkeen laimentamaton rokote säilyy jääkaapissa viisi vuorokautta ja huoneenlämmössä kaksi tuntia. Rokotetta ei voi kuljetella paikasta toiseen. Näin ollen rokottaminen pitää keskittää pariin paikkaan. Tilanne tulee helpottumaan sen myötä, kun markkinoille tulee helpommin kuljetettavia/säilytettäviä rokoteaineita myöhemmässä vaiheessa.

Koronarokotuksiin tullaan aina ajanvarauksella, kuten toimittiin influenssarokotustenkin kanssa. Aika tulee varata ensisijaisesti sähköisesti verkkosivujen kautta. Puhelinvaraus on myös mahdollista. Ajanvarauksen yksityiskohdista ohjeistetaan tarkemmin vielä myöhemmin.

Kangasalan kaupunki muistuttaa, että on erittäin tärkeää seurata rokotetiedotusta eri kanavista. THL:n koronarokotesivuilta www.thl.fi löytyvät aina tuoreimmat tiedot Suomen rokotetilanteesta. Kangasalan kaupungin koronarokoteasioista kootaan tietoa kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden verkkosivuille ja niistä tiedotetaan myös etusivun ajankohtaisasioissa. Lisäksi rokotuksista tulee tietoa paikallislehtiin ja sote-henkilökunta kertoo asiakkailleen aktiivisesti tulevista rokotuksista.

 

Rokotejärjestys:

– Koronavirusrokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitettu erä, minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä lääketieteellisin perustein.

–Suomen koronastrategian mukainen rokotusjärjestys on seuraava:

– 1. Covid-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat.

– 2. 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt.

– 3. Henkilöt, joilla on vakavalle covid-19-taudille altistavia sairauksia.

– 4. Muut kuin kohdissa 1–3 tarkoitetut henkilöt.

– Rokotehankintaa on valmisteltu siten, että kaikki halukkaat tulevat rokotteen saamaan. Rokotuksiin osallistuminen on maksutonta ja vapaaehtoista.

– Kangasalla ja Pälkäneellä tavoitteena on saada kaikki ryhmän 1 rokotukset annettua tammikuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen siirryttäisiin ryhmän 2 rokottamiseen ja niin edelleen.

Yksi kommentti

  1. Päivi Salo-Pitkänen

    Missä ryhmässä ovat omaishoitajat? Heitä ei yleensä mainita kuntien rokotusjärjestyksessä, vaikka he tekevät arvokasta ja lähes ilmaista työtä säästäen kuntien varoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?