Abiturienteille suositellaan omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia ja niiden aikana

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä ei nähnyt tiistaina mahdolliseksi vähentää voimassa olevia rajoituksia vaan piti nykyiset suositukset voimassa 8.2. asti. Ohjausryhmä suositteli lisäksi abiturienteille omaehtoista karanteenia 14 päivää ennen ensimmäistä ylioppilaskirjoituspäivää sekä kirjoitusten ajan.

– Tämä suositus on nyt tarkoitettu vain abiturienttien omaksi parhaaksi, jotta jokainen pääsee varmasti kirjoittamaan suunnittelemansa aineet eikä tarvitsisi kirjoituspäivän alla jännittää koronatestin tulosta. Aiemmin olemme jo suositelleet, että myös penkkariajelut järjestetään vasta kirjoitusten jälkeen, sanoo pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Viime viikolla Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 125 uutta koronatartuntaa. Tartunnan lähde saatiin selvitettyä 72 prosentissa tapauksista.

Perheiden sisältä saatiin 27 koronatartuntaa. Ulkomaisten opiskelijoiden ketjuun liittyi viime viikolla 21 tapausta. Suoraan ulkomailta tuli kuusi tapausta. Ravintolasta tai baarista tartunnan sai kahdeksan henkilöä, neljästä eri baarista. Työpaikoilta tuli yhdeksän tartuntaa kuudesta eri työpaikasta. Kavereiden tapaamisesta tuli kuusi eri tapausta ja aikuisten harrastuksista kolme. Muut kaksi tartuntaa olivat yksittäisiä tapauksia.

Lähes puolet tartunnoista todettiin viime viikolla 20–29 -vuotiaiden ikäryhmässä. Viime viikon päätyttyä Pirkanmaalla oli karanteenissa 544 henkilöä.

Pirkanmaan koronatilanteen päivittäinen vaihtelu on suurta, mutta tartuntojen määrä on vakiintunut melko korkealle tasolle. Sairaanhoitopiirin mukaan koronan ilmaantuvuus alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 52 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten tartuntojen osuus Fimlabissa testatuista on 1,5 prosenttia. Näytemäärät ovat selvästi kasvaneet vuodenvaihteen aikaisesta tilanteesta.

Pirkanmaalla on rokotettu noin 13 000 henkilöä koronarokotteella. Rokottaminen ei kunnissa etene aiemmin suunnitellussa aikataulussa ikäihmisiin, koska rokotteiden saatavuudessa on viivettä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?