– Pälkäneellä on aivan ihanat ulkoilumaastot ja mahdollisuudet. Iso kiitos ladun tekijöille, jotka mahdollistavat hiihtämisen, Pirjo Niemi sanoo.
Hän on lähtenyt ladulle Nuijalta ja tarkoituksena on hiihtää pidempi lenkki perinteisellä hiihtotavalla Isokankaalle saakka. Keli on reilusti plussalla ja lumi on kosteaa. Suksi näyttää kuitenkin toimivan moitteettomasti.
– Nämä nanosukset toimivat erinomaisesti myös suojakelillä, mutta ovat herkkiä jäätämään. Siksi laitoin suksiin tarkoitettua jäänestoainetta ennen lähtöä.
Niemi kertoo hiihtäneensä aina, lapsuudessa Nivalassa kuljettiin koulumatkatkin suksilla. Aikuisiällä lajista on tullut rakas harrastus.
Välineitä joka lähtöön
Hiihtäminen on perinteisesti jakanut suomalaisia. Toiset tykkäävät kovasti, toisille kouluaikojen pakkohiihto on jättänyt elämänmittaiset traumat. Moni on kuitenkin löytänyt lajin uudelleen aikuisena. Tässä on auttanut suksien kehitys, kuntoilijoille on tarjolla hyvin toimivia pitosuksia.
Noora Aho sivakoi reippaasti vastaan, hänkin perinteisellä hiihtotavalla. Hyvän hiihtonautinnon takaajina ovat pitokarvasukset.
– Tänään olen ladulla ensimmäistä kertaa yksin. Yleensä mukana ovat myös puoliso sekä 8- ja 10-vuotiaat pojat. Tämä on meille kaikille mieluinen harrastus, talven paras laji.
Aho pitää hiihtämisestä erityisesti, sillä sitä voi harrastaa oman aikataulunsa mukaan, kuten juoksuakin. Nyt on suunnitelmissa kuuden kilometrin lenkki.
Tehokasta liikuntaa
Tomi Hämäläinen nousee mäkeä tyylikkäästi luistelutekniikalla.
– Nyt sujuu jo helpommin, kun on jo kolmas luistelulenkki tänä talvena, mies henkäisee.
Lisäksi takana on pari kertaa perinteisellä hiihtotavalla. Tällä kertaa suunnitelmissa on viiden kilometrin reipas lenkki.
– Perinteinen hiihtotapa sopii erityisesti peruskestävyyden parantamiseen, kun luisteluhiihdossa saa tehokkaammin harjoiteltua hapenottokykyä.
Hämäläinen on harrastanut nuorena kilpahiihtoa ja tekniikka on edelleen hyvin hallussa.
– Kun on urheilutaustaa, on haastetta sopeuttaa vauhtia nykykuntoon. Luistelu on huikeaa liukkaalla kelillä ja hyvässä kunnossa, mutta kyllä tämä laji toimii hyvin myös kunnon kohottamisessa.
Retkinuotio kruunaa elämyksen
Pälkäneen laduilla näkee hyväntuulisten aikuisten lisäksi ilahduttavan paljon nuoria ja lapsia. Leutojen talvien vuoksi yhä harvinaisemmaksi käyvää perinnettä siirretään kunniakkaasti seuraavillekin sukupolville.
Elsa Järvenpää, 3 vuotta, on päässyt ladulle kummitätinsä Jonna Lahtisen kanssa. Hiihtäminen on tytölle tuttua jo Lapin lomilta ja hän liikkuukin suksilla topakasti eteenpäin. Ylämäen jälkeen sama mäki lasketaan alas ja retkeä jatketaan nuotion äärellä isommalla porukalla. Pian laavulla on rivissä kymmenkunta suksiparia.
Myös Noora Ahon perhe poikkeaa usein hiihtoretkillään Pikku-Sappeen laavulle.
– Täällä pääsee pulkkamäkeenkin ja paistamaan makkaraa nuotiolla. Se on lapsille hyvin mieluista, Aho sanoo.
Hyvin toimiva suksi parantaa hiihtoelämystä
Nykytalvina hiihtokelit ovat haastavampia kuin ennen, sillä lauhoja talvipäiviä on enemmän. Pakkaskelin voitelun taitaa jokainen, mutta mitä laitaa suksen pohjaan suojalla? Ja mikä avuksi, kun suksi ei luista?
Suksia löytyy moneen makuun. Himoliikkujille on kilpasuksia eri keleille ja kuntoilijallekin löytyy monenlaista vaihtoehtoa itse voideltavista monenlaisiin pitopohjasuksiin. Jonkinlaista voitelua tarvitaan kuitenkin aina paitsi nanosuksiin. Nekin tulee kuitenkin pitää puhtaina ja tarvittaessa käsitellä jäänestoaineella.
Onneksi voitelua ei tarvitse tehdä itse. Pälkäneeltä saa ostaa hyvää palvelua niin kunto- kuin kilpasuksiinkin. Kuntoilijalle paras osoite on Onkkaalassa sijaitseva Pälkäneen Urheilu ja Kalastus, kilpasuksiin saa huippuvoitelun Timo Heikkilältä Aitoosta.
Perusvoitelua perushiihtäjälle
– Meiltä saa perusvoitelun enintään parin päivän odottelulla. Puhdistan ja hion sukset, laitan pikkupakkasen parafiinin ja pitoalueelle pohjavoiteen ja voitelun tai pitoteipin, Jari Salminen Pälkäneen Urheilu ja Kalastuksesta kertoo.
Salmiselle tuodaan pääasiassa perinteisen hiihtotavan suksia, pieni osa on luistelusuksia. Suksien laitossa kovin työ on putsauksessa.
Pitoteippi on kuntoilijoiden suksissa varsin kysytty voitelutapa.
– Teippi toimii lämpöasteista kahdenkymmenen asteen pakkaseen ja kestää lumen laadusta riippuen pari sataa kilometriä. Pitoteippi on hyvän ladun voide, järven jäälle tuiskuttaneeseen lumeen se saattaa tarttua.
Sukset huippukuntoon ammattilaisella
Timo Heikkilä on maajoukkuetason suksien huoltomies eli pätevä ammattilainen alallaan. Hän osaamistaan voi kuitenkin ostaa myös kuka tahansa huippuvoitelua kaipaava suksien omistaja.
– Pälkäneläisistä varsin harva käyttää minulla suksiaan huollossa, mielelläni tekisin enemmänkin. Soisin, että ihmiset pitäisivät välineistään huolta ja se ruokkisi innostusta hiihtämiseen.
Heikkilällä on piharakennuksessaan hyvät tilat ja välineet asianmukaisine ilmastointeineen.
– Kuntoilijan suksiin menee aikaa puolesta tunnista tuntiin, puhdistus on se työläin vaihe.
Kuntoilijan luistovoitelu riittää 100-200 kilometriä, pitovoitelu vaatii yleensä päivitystä, mutta vakio-oloissa sekin kestää jopa 100 kilometriä.
– Kolme purkkia pitovoidetta on kuntoilijalle sopiva arsenaali. Niiden lisäksi tarvitaan hyvä korkki voiteen tasoittamiseen, Heikkilä sanoo.
Kommentointi on suljettu.