Koronarokotukset alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille alkamassa – ajanvaraus käynnistyy torstaina

Riskiryhmärokotukset 16–69-vuotiaille kuntalaisille alkavat Pälkäneellä ja Kangasalla 8. maaliskuuta. Ajanvaraus käynnistyy torstaina 4.3. aamukahdeksalta.

Kangasalan kaupungin mukaan rokote-erä on pieni, joten rokotteita ei riitä vielä ensimmäisinä viikkoina kaikille halukkaille. Aikoja avautuu varattavaksi joka viikko tietty määrä sitä mukaa, kun rokotetta saadaan kuntaan. Riskiryhmään kuuluvia ei priorisoida ryhmän sisällä, joten kaikki ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat ovat oikeutettuja tekemään ajanvarauksen.

Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavien sairauksien riskiryhmään kuuluvat kuntalaiset. Yli 70-vuotiaille ei ole erikseen olemassa riskiryhmärokotetta, joten rokotusvuoro määräytyy iän perusteella kaikkien yli 70-vuotiaiden kohdalla, vaikka taustalla olisikin koronavirustaudille altistavia perussairauksia.

Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavan sairauden vuoksi rokotettaviin kuuluvat ne 16–69-vuotiaat, joilla on elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai Downin oireyhtymä.

Riskiryhmien koronarokotusten järjestys – Infektiotaudit ja rokotukset – THL  -linkin takaa löytää koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavien sairauksien määrittelystä tarkempaa tietoa. Myös terveydenhoitajalta voi kysyä neuvoa koronarokotusten ajanvaraus- ja neuvontapuhelimesta.

Varaudu esittämään rokotukseen saapuessasi peruste riskiryhmään kuulumiselle, esimerkiksi Kela-kortti tai lääkärinlausunto.

Ajanvarauksen voi tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta https://mediaika.fi/kangasala/app tai puhelimitse koronarokotusten ajanvaraus- ja neuvontapuhelimesta,  puhelinnumerosta 03 5655 4039 arkisin kello 8–12. Sähköisen ajanvarauksen käyttämistä suositellaan, jos käyttö vain on mahdollista. Puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet.

Riskiryhmien rokottamisen rinnalla jatketaan myös ikääntyneiden rokottamista. Tällä hetkellä rokotetaan 80 vuotta täyttäneitä ja vanhempia kuntalaisia sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia 70 vuotta täyttäneitä omaishoitajia ja ikääntyneitä. Myös kotihoidon rokotukset jatkuvat. Ajanvaraus ikääntyneiden rokotuksiin jatkuu torstaina 4.3. aamukahdeksalta.

Riskiryhmärokotteita ja ikääntyneiden rokotteita annetaan eri viikonpäivinä, mikä kannattaa huomioida verkkoajanvarausta tehdessä. Riskiryhmärokotteen (AstraZeneca) rokotuspäivät ovat maanantai ja tiistai, ikääntyneiden rokotteen (Pfizer) puolestaan keskiviikko, torstai, perjantai.

Riskiryhmään kuuluvat 16–17-vuotiaat rokotetaan poikkeuksellisesti Pfizerin rokotteella, sillä AstraZenecan rokote on suunnattu 18–69-vuotiaille.

Rokotuksen voi varata Pälkäneen terveysasemalle, Kangasalan keskusterveysasema tai Suoraman neuvolaan.

Koronavirusrokotusten tilanne Pälkäneellä ja Kangasalla. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?