Hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo aloitti työnsä Kangasalan kaupungin palveluksessa koronakurimuksen keskellä joulukuun alussa. Yksityisen palveluksessa pitkään toimineelle Aunio-Ahmavuolle etätyöhön hyppääminen ei tuntunut oudolta. Hän oli jo aiemmin käyttänyt paljon Teamsia, joten mitään ongelmaa ei ollut. Hän uskoo kokoustamisen varmasti hoituvan pitkälle Teamsin välityksellä sittenkin, kun koronasta joskus päästään.
– Kangasalla työkenttä on kiinnostava, ja rokoteasioiden hoitaminen on ollut nyt päällimmäisenä, Jenni Aunio-Ahmavuo sanoo.
Kaupunki tekee parhaansa rokotteiden jaossa. Valmius jatkaa rokottamista on hyvä.
– Jokainen annos, mikä saadaan, käytetään. Ennakointia ei pysty tekemään kuin viikoksi kerrallaan.
Yli 80-vuotiaiden ikäryhmässä rokotteita on annettu hyvin. Viikolla 10 päästään rokottamaan alle 70-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia.
”Teemme parhaamme”
Ikäryhmän 75–79-vuotiaiden rokottamiset alkavat tällä tietoa viikolla 12. Kangasalan kaupungin koko väestöstä oli 2.3. rokotettu 7 prosenttia, kun luku koko maassa on 6,7.
– Hyvin siis pärjäämme ja teemme parhaamme. Sairaanhoitopiiri pyrkii antamaan alueen kunnille rokotteita mahdollisimman tasaisesti.
Aunio-Ahmavuo on huomannut, että ihmiset alkavat olla paikoin väsyneitä ja kiukkuisiakin koronarajoitusten jatkumiseen. Rokote haluttaisiin niin nopeasti kuin mahdollista.
– Tässä kehotan kaikkia kärsivällisyyteen. Oma rokotusvuoro tulee sitten, kun on aika. Mitään ohituskaistaa ei ole, Jenni Aunio-Ahmavuo korostaa.
Jokaisen pitää vain jaksaa yhä noudattaa annettuja ohjeita, koska ne ovat kaikkien parhaaksi.
Työtä korona-arjen keskellä
Pikkolan päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Emmi-Kaisa Häkkilä iloitsee siitä, miten hyvin kaikki on korona-aikanakin sujunut.
– Sähköiset viestimet ja verkkokokousalustat ovat tulleet tutuiksi. Niin henkilökunta kuin huoltajatkin ovat opetelleet uusia tapoja toimia.
Koska huoltajat eivät tule sisälle hakemaan lapsia, lasten päivästä on kerrottu kuvin ja tekstein Instagramissa. Yksi huoltaja voi tulla kerrallaan sisälle, ja siinä on vaihdettu kuulumisia.
– Tämä on nykyaikaa. Jollekin tämä voi olla kuormitustekijäkin, mutta itsestäni tuntuu hauskalta oppia uutta. Motivaatio ja innostus vain lisääntyvät.
Varhaiskasvatuskeskustelut on pystytty hoitamaan etäyhteydellä hyvin päiväaikaan.
Kun korona on selätetty, palaverit ja koulutukset muiden päiväkotien kesken hoituvat hyvin myös etänä.
– Tietysti fyysistä läsnäoloa tarvitaan. Ideariihi, yhteisten asioiden jakaminen ja kuulumisten vaihtaminen ovat silloin aivan erilaisia, Emmi-Kaisa Häkkilä miettii.
Palvelutyöntekijä Katja Pelli Kangasalan kaupungin ateria- ja siivouspalveluista toteaa koronan lisänneen entisestään ammattiylpeyden tunnetta. Tarkalla siivouksella on merkitystä myös viruksen hallinnassa.
– Meitä on alettu arvostaa enemmän, mikä on lisännyt ammattiylpeyttä. Ihmiset ymmärtävät ehkä koronan jälkeenkin paremmin, miten tärkeitä siivoojat ovat.
Siivousta on entisestään tehostettu ja kosketuspintoja käydään entistä huolellisemmin läpi useita kertoja päivässä.
– Hyvällä fiiliksellä teemme työtämme. Kangasalla kaikki toimii hienosti ja tiedotus pelaa.
Koronan jälkeenkin Katja Pelli uskoo teams-yhteyksiä yhä käytettävän, ja tehostetusta siivouksesta on tullut osa arkea.
– Korona on lisännyt positiivista ammattiylpeyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Olen ylpeä porukasta.
Liikunnanohjaaja Outi Schutskoffin arki on muuttunut paljon. Liikuntavideot ja etäjumppa ovat tulleet jäädäkseen.
– Suuri muutos on, että jumpataan puhelimelle. Viime keväänä tehtiin näitä vallan, ja syksylläkään likikään kaikki eivät halunneet tulla paikan päälle.
Moni on kehunut Outin etäjumppia hyväksi taukoliikunnaksi. Positiivinen vire ja vuorovaikutteisuus pysyvät hyvin jumpan aikana.
– Ihmiset laittavat hymiöitä ja viestejä. Äskenkin tuli terveiset Ivalosta asti, Outi Schutskoff Kangasalan kaupungin vapaa-aika ja liikuntapalveluista iloitsee.
Korona-aika on pistänyt vauhtia kehityksen rattaisiin.
– Lisäksi saavutettavuus on hyvä. Kaikki eivät pysty tai eivät syystä tai toisesta voi lähteä liikkeelle, jolloin tämä on hyvä vaihtoehto.
Kangasalan kaupungin pääkirjaston kirjastonhoitaja Ilari Reuhkala sanoo koronan vaikuttaneen paljon työhön. Viime keväänä kirjasto oli kokonaan kiinnikin. Reuhkala vastaa digipalveluiden kehittämisestä kirjastossa, ja aikamoinen digiloikka lähes vuoden kestäneen koronaepidemian aikana onkin tapahtunut.
– Työnkuvaani kuuluu asiakkaiden opastaminen e-aineiston käytössä. Koulutan myös henkilökuntaa.
Reuhkala on tehnyt youtube-ohjevideoita, joissa kerrotaan, miten käytetään kirjaston palveluita. Konsertteja on pidetty Zoomin kautta, somea päivitetty, kirjavinkkausvideoita tehty.
– Syksyllä opastin asiakkaita ihan paikan päällä. Etäaineistojen käyttöönotto voi olla helpompaa, kun ensin näyttää asian kasvotusten.
Ilari Reuhkala uskoo, että koronan jälkeen monet käytännöt jäävät. Etätyötä pystyy tekemään toisinaan esimerkiksi suunnittelutyössä, mikä varmasti pysyy jatkossakin. Etäkokoustaminen jäänee myös.
– Ihmiset ovat perehtyneet enenevässä määrin e-aineistoihin ja tulleet vastaanottavaisemmiksi niiden suhteen.