Helpotusta puristukseen

Aktiivinen liikkuja tietää sen tunteen, kun edellisestä liikunta-, kuntoilu- tai ulkoiluhetkestä on kulunut liikaa aikaa ja olisi aivan pakko päästä tekemään jotakin. Hermoja kiristää, energiaa patoutuu ja olo käy jopa hieman tuskaiseksi.

Koronatilanteen rajoittaessa ihmisten elinpiiriä yhä pienemmäksi käsillä tuntuu olevan hieman samanlainen kehityskaari. Paikkoja, jonne voi mennä, koetaan olevan vähän, ja vuorokauden tunnit jakautuvat fyysisesti lähinnä kodin ja työpaikan välillä. Etätyöläisillä kodissa vietettävien tuntien määrä on erityisen suuri.

Lisäksi aika alkaa pelata henkisellä puolella koronan kiusaamia vastaan. Ylioppilasjuhlien siirtäminen, pitkään odotetun lomareissun peruuntuminen tai harrastustoiminnan katkeaminen kestetään kyllä, kun ne tiedetään kertaluonteiseksi poikkeukseksi. Kun sama ympyrä alkaa pyöriä toistamiseen, voivat jaksaminen ja usko huomiseen olla monella koetuksella.

Kasvokkain tapahtuvissa harvoissa kohtaamisissa ihmiset ovat edelleen pääosin ystävällisiä, elleivät jopa jollakin tavalla sosiaalisempia kuin reilu vuosi sitten. Joku voisi ajatella sen johtuvan jo siitä, että nämä kohtaamiset tapahtuvat yleensä jossakin muualla kuin siellä oman kodin seinien sisäpuolella.

Netin keskustelufoorumeilla, yritysten saamissa puhelin- ja sähköpostipalautteissa – välillä ”todelliseen maailmaankin” pilkahtaen – on kuitenkin ollut nähtävissä entistä kiivaampia ja jyrkempiä kommentteja etenkin tilanteissa, joissa asiat eivät ole sujuneet odotusten mukaan. Osa tästä on varmasti laitettavissa koronatilanteeseen väsymisen piikkiin.

Pettymys voi purkautua ikävästi, kun vuoden kestänyt jatkuva joustaminen saavuttaa välillä rajansa toisinaan kummalliseltakin tuntuvissa asioissa. Rakentava palaute aiheesta on aina paikallaan, mutta rähjääminen ei ole se suositeltavin tapa viedä asioita eteenpäin.

Kauniisti ajatellen koronatilanteen voi nähdä antavan mahdollisuuden kehittyä ihmisenä oppimalla esimerkiksi fiksuja tapoja purkaa omaa kiukkuaan. Kireän ajan voi käyttää hyödyksi myös opettelemalla hyvän mielen levittämistä ympärilleen. Senkään alkeet eivät vaadi suuria, vaan vastaantulijan suupielten nousemiseen riittävät usein jo bussin etuikkunaan kirjoitetun ”Hyvää huomenta” -tekstin kaltaiset pienet teot.

Kangasalan nuorisovaltuusto usuttaa nuoria liikkeelle omalla kilpailullaan loppukuusta, paikalliset yrittäjät toivovat mahdollisimman monen potentiaalisen asiakkaan lähtevän liikkeelle ensi viikonloppuna. Tuolloin vietetään valtakunnallista Lähilauantaita, jolla halutaan muistutella ihmisiä siitä, että paikalliset palvelut kaipaavat asiakkaita siinä missä asiakkaat paikallisia palveluita. Kiristyneiden koronarajoitusten ja -suositusten aikana liikkeelle voi lähteä virtuaalisestikin; nettikauppamaailma tarjoaa Sydän-Hämeessäkin asiakkaalle paljon enemmän kuin kuntien keskustojen läpi ajamalla ehkä ajattelisi.

Lähilauantai on tempauksena varmasti tarpeellinen herättelijä niin sanottuna normaalina aikana, korona-ajasta puhumattakaan. Korona koettelee yrityksiä siinä missä kuntalaisiakin, ja kaikkien etu on, että molemmat pysyvät mahdollisimman toimintakykyisinä.