Banaani 1, kurkku 41 – mikä on logiikka vaakanumeroinnissa kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla?

Kuule Vehjemies,

minua askarruttavat kauppojen hedelmä- ja vihannesosaston vaakanumerot. Mikä logiikka on tuon numerojärjestyksen takana, eli miksi vaikkapa banaani on ykkösessä tai kakkosessa ja kurkku numerolla 35 tai 41?

Hevi-nuori

 

Vaikka jonkinlainen järjellinen järjestys olisi niissä ihan suotavaa, järjestys ei perustu aakkosiin, värikoodaukseen, alkuperämaahan tai myyntisuosioon. Tuotteet ovat niillä paikoilla, missä on sattunut vaa’an numeroissa olemaan tilaa juuri sillä hetkellä.

Jokin loogisempi järjestyskin olisi mahdollinen, mutta sen ylläpitämisessä olisi hirvittävän iso työ. Aina kun tulee uutta, oli se sitten kausituote tai satunnainen kävijä tuomaan vaihtelua, on sille löydettävä tilaa myös vaa’asta. Se on nykyisin hieman helpompaa, kun vanhassa vaa’assa oli vain noin 80 paikkaa ja uusimmissa noin 160.

Meillä kestosuosikit, kuten banaani, kurkku ja tomaatti, ovat tainneet olla nykyisillä numeroillaan jo useamman edeltäjänikin ajan.

Kertoo K-Supermarket Kangasalan hevi-vastaava Jenni Kortetjärvi

 

Odotapas ihmettelyn aiheita, kun näet miten teknologia kehittyy tulevaisuudessa. Ensin tulevat koronan innoittaman tuotekehityksen myötä ääniohjatut vaa’at, joissa ei painella nappeja vaan kerrotaan vaa’alle mitä ollaan ostamassa. Seuraavassa vaiheessa vaa’at jo tunnistavat itse punnittavan tuotteen sen hajun, muodon ja koostumuksen perusteella. Sen jälkeen, hieman kauempana tulevaisuudessa, hedelmiä ja vihanneksia ei punnita enää erikseen vaan niihin istutetut mikrosirut hoitavat homman itsestään kassalla. Kaukaisessa tulevaisuudessa sinut skannataan kauppaan mennessä ja ostoskärrysi täytetään hedelmillä ja vihanneksilla, joiden anti on elimistöllesi tarpeellisinta. Aika heviä settiä.

Arvaa Vehjemies

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?