Erilaiset potilaat ja toimintamallit

27.03.2021 11:06

Nimimerkki Äänestäjä kysyi kuntavaaliehdokkaiden mielipidettä Pälkäneen terveysasemien hoitopääsystä (T3-aika). Terveydenhuollon ammattilaisena esitän muutaman näkökulman asiaan. T3-mittari on ollut kunnissa käytössä noin 10 vuotta Hyvä vastaanotto -hankkeen jäljiltä. Vapaan vastaanottoajan laskenta on erilainen eri puolilla Suomea, joten arvoja on yhä vaikeampaa verratta keskenään. T3 tarkoittaa sitä, milloin puolet (=keskiluku) vapaista ajoista on saatavilla ilmoitetusta ajassa, puolet niistä ajoista saa siis ilmoitettua varhemmin ja puolet myöhemmin.

T3-luvun avulla pyritään tasapainottamaan tarjontaa ja ennakoimaan kysynnän kasvua. Julkisrahoitteisessa järjestelmässä avainkysymyksiä ovat rahoituksen riittävyys ja henkilöstön saatavuus. Kaupunkiseuduilla henkilöstöä on vielä ollut saatavilla riittävästi, mutta harvaan asutuilla alueilla tilanne on jo vuosia ollut vaikeampi, Pälkäneelläkin.

Neljän vuosikymmenen kokemuksella lääkärinä kiinnitän huomiota siihen, että potilaiden palvelutarve on erilaista. T3-mittarin tuoreessa linjauksessa oletetaan lääkärin vastaanoton kestävän vähintään 20 minuuttia ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten käynnin vähintään 30 minuuttia. Terveyspalveluiden käyttäjissä on paljon niitä, joilla on niin sanottu lyhyt asia, jonka hoitaminen onnistuu selvästi alle 20 minuutin. Usein tähän ei tarvita edes lääkäriä ja voidaan hoitaa sähköisin menetelmin.

Pienemmän ryhmän muodostavat useampia sairauksia potevat potilaat, joiden hoito taas ei onnistu 20 minuutissa, tarvitaan useampi aika samalla kerralla. Nämä potilaat käyvät toistuvasti seurannassa, jolloin riittää pidemmälle annettu kontrolliaika. Äkisti sairastuneet ja tapaturmaan joutuneet potilaat hoidetaan ilman ajanvarausta niin pian kuin on mahdollista. Ne eivät näy T3:a laskettaessa.

Kansalliset kokemukset esimerkiksi Keski-Uusimaalta osoittavat, että toimintatapoja kannattaa uudistaa. Lääkärin roolin muuttaminen vastaanottajasta neuvonantajaksi, konsultiksi hoitoryhmälle (tiimille), joka vastaa potilaiden terveysongelmiin nopeasti johti T3-ajan merkittävään lyhenemiseen. Tuusulassa luovuttiin jopa perinteisestä ajanvarauksesta. Toimintatapojen uudistamisessa pitää ottaa huomioon potilaiden erilaisuus sairauksien ja ikärakenteen osalta.

Meneillään olevan koronapandemian hoito nojaa suurimmaksi osaksi muiden kuin lääkärien tekemään työhön. Koronatorjuntatyötä tehdään tiimeissä. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo terveydenhuollon palveluiden saatavuudessa väestön palvelutarpeeseen nähden on tärkeä tavoite, mutta sen toteutumisen arvioinnissa T3-keskiluku on vain yksi mittari muiden joukossa. Hoidon sijasta terveyden edistämisen keinot kannattaa kaikkien kuntalaisten ottaa heti ja tasa-arvoisesti käyttöön (T3=0). Näitä ovat liikunta, painonhallinta, terveellinen ravitsemus, tupakoimattomuus ja niukka alkoholin käyttö.

Rainer Zeitlin, kirurgi, kuntavaaliehdokas, kok