Pälkäneellä ikäihmiset pääsevät UKK-instituutin suurennuslasin alle – yhteistyöhankkeessa selvitellään liikunta- ja terveystottumuksia

Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys lähti koordinoimaanUKK-instituutin kanssa virinnyttä yhteistyöhanketta ja mukaan lähtivät myös Pälkäneen kunnan liikuntatoimi, Luopioisten Atleetit sekä Tampereen Diabetesyhdistyksen Luopioisten, Pälkäneen ja Kuhmalahden diabeteskerhot. Kostia-areenalla pidetyssä suunnittelupalaverissa olivat mukana Ritva Pyhältö, Esko Karhu, Ari Toivari, Petri Ketola, Marjatta Stenius-Kaukonen ja Markku Saarela.

Testitapahtumissa viikoilla 20 ja 21 mitataan suorituskykyä ja liikkumiskykyä helpoilla liikkumiskykytesteillä, jotka eivät instituutin mukaan vaadi erityisiä taitoja. Listalla ovat esimerkiksi tasapaino, tuolista nousu ja kävelytesti. Ennen testejä järjestettävässä terveysseulassa tarkistetaan, että mukaan ilmoittautunut pystyy varmasti osallistumaan. Testauksia toteutetaan kello 9–15 kolmen hengen ryhmissä niin, että koronaturvallisuus saadaan huomioitua. Yhden ryhmän testaus kestää noin kolme varttia.

Lisäksi osallistujat saavat viikon ajaksi käyttöönsä liikemittarin, jolla mitataan viikon ajan liikkumista ja paikallaanoloa sekä unta. Päivällä liikemittaria pidetään vyötäröllä ja yöllä ranteessa. Osana kokonaisuutta osallistujat täyttävät myös laajan kyselyn terveys- ja liikuntatottumuksistaan. Jokainen osallistuja saa henkilökohtaisen kuntotesti- sekä liikemittaripalautteen.

Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen -yhteistyöhankkeen laittoi Sydän-Hämeessä tavallaan alulle Ari Toivari. Viime vuonna Luopioisten Atleettien Ulkoilukylä-projekti kehitteli Toivarin aloitteesta yhteistyötä UKK-instituutin kanssa. UKK-instituutti kiinnostui asiasta ja kehittely johti Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen koordinoimaan yhteistyöhankkeeseen, jossa on samoja elementtejä kuin UKK-instituutin tekemässä Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen -väestötutkimuksessa.

Mukaan kysyttiin myös Pälkäneen kuntaa, joka lupautui järjestämään tilat hankkeen testitilaisuuksille.

– Uskon, että osaltaan tämä innostaa ikäihmisiä liikkumaan lisää, kun aktiivinen kohderyhmä toimii esimerkkinä muille yli 70-vuotiaille vetäen heitäkin liikkumaan. On hienoa, että meillä on aktiivisia kolmannen sektorin toimijoita, tuumaa kunnan liikuntasihteeri Petri Ketola.

Valoa pimeyteen

Paikallisista yhdistyksistä mukana ovat Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys, Luopioisten Atleetit eli Ollin Atleetit ja Tampereen Diabetesyhdistyksen Luopioisten, Pälkäneen ja Kuhmalahden diabeteskerhot.

– Pidän hyvin tärkeänä, että tällaista tehdään. Se antaa jokaiselle osviittaa omasta liikkumisesta ja hyvinvoinnista, sanoo eläkeläisyhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarela.

Hanke on ensisijaisesti tarkoitettu yhdistysten jäsenille, mutta mukaan otetaan myös muita kiinnostuneita, jos paikkoja jää täyttämättä.

UKK-instituutin Inkovaaran mukaan mittaajat ovat varautuneet viettämään paikalla koko viikon 20 ja 21, vaikka alun perin testeille oli suunniteltu kolme päivää viikossa.

– Helsinki on ollut perinteisesti vaikein paikka saada ihmisiä mukaan tutkimuksiin, mutta koronasyksynä siellä oltiinkin asiasta erittäin innoissaan. Ikäihmiset ovat nykyisin parempikuntoisia kuin ennen ja toisaalta myös tiedostavampia – liikunnan tiedetään tuovan myös mielen virkeyttä ja tuttavien tapaamista, UKK-instituutin Inkovaara huomauttaa.

Ikäihmisten liikuntatutkimusta on kaiken kaikkiaan tehty Suomessa varsin vähän.

– Tutkimusta tehdään kyllä, mutta ne ovat lähinnä paikallisia ikäihmisiä koskevia. Jyväskylän yliopistolla tehdään gerontologista tutkimusta ja siellä sitä voi myös opiskella, Ikäinstituutti Helsingissä ja me olemme tehneet Kainuussa tutkimusta aikoinaan ja nyt on tämä Tampereella ja Helsingissä  toteutettu Ikäihmisten liikkuminen ja liikunta -tutkimus. Turussa on alettu myös tutkimaan hiljattain eläköityneitä henkilöitä. Mutta väestöotoksia eli koko Suomen alueelta nämä eivät kuitenkaan ole, Inkovaara listaa.