Kangasala sai oman nimikko-omenapuun Ahvenanmaalta

Tänä vuonna käynnistyvän Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset ovat lahjoittaneet kangasalalaisille oman omenapuun.

Ahvenanmaalla mietittiin pitkään, miten saada koko Suomi mukaan itsehallinnon satavuotisjuhlaan. Maakunnassa harkittiin muun muassa omenapuun taimen lähettämistä kaupunkeihin, sillä Ahvenanmaa on Suomen suurin omenatarha ja maakunnassa viljellään 70 prosenttia kotimaisista omenoista.

Puiden lähettämisen sijaan ahvenanmaalaiset päätyivät kuitenkin antamaan oman nimikkopuun jokaiselle Suomen kaupungille Ahvenanmaalta, sillä saaren leuto ilmasto takaa hyvät kasvuolosuhteet.

– Meillä on pitkä menestyksekäs yhteistyö Kangasalan kanssa ja halusimme muistaa juhlavuoden kunniaksi kangasalalaisia antamalla heille palan ahvenanmaalaista ruokakulttuuria eli omenatarhaa, maakunnan maaneuvos Veronica Thörnroos sanoo.

Kangasalan puu sijaitseee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Maatila tunnetaan laadukkaista omenamehuistaan.

– Nimikkopuuta voi tulla ihailemaan paikan päälle. Syyskuussa Ahvenanmaalla vietetään suurta sadonkorjuujuhlaa ja tuolloin ovat kaikkien kaupunkien asukkaat tervetulleita poimimaan oman kaupunkinsa omenoita”, Jan ja Anna kannustavat.

Kangasalalaiset voivat käydä ehdottamassa osoitteessa https://campaign.visitaland.com/100-omenapuuta/, mitä he haluaisivat, että heidän kaupunkinsa sadosta valmistetaan. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan kaksi matkaa Ahvenanmaalle majoituksineen ja matkoineen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?