Lue ohjeet pyöräilyharrastuksen aloittamiseksi ja vinkit seudun parhaista pyöräreiteistä

Jos suunnittelee pyöräilyn aloittamista, paljon on kiinni ihmistyypistä ja omasta kunnosta, miten kannattaa aloittaa. Jos sähköpyörä saa liikkeelle, on ihan okei hankkia sellainen. Ideaalitilanne tietysti on, että omistaa jo valmiin kaluston.

– Aluksi kannattaa olla itselleen armollinen eikä esimerkiksi pidä lähteä liian raskaille reiteille tai hankaliin maastoihin, pyöräilyä aktiivisesti harrastava kuhmalahtelainen Sakari Hinkkala sanoo.

Säännöllisyys on kaiken a ja o, koska sillä tavalla laji alkaa koukuttaa.

Hinkkalan mielestä Pälkäneellä ja Kangasalla on ideaaliolosuhteet maastopyöräilyynkin harjujen ansiosta. Sappeen alueella voivat sitten kokeneemmat harjoittaa enduroa ja alamäkipyöräilyä.

Mitä huomioida pyörälenkillä?

Ajokaveri on usein motivaatiota lisäävä tekijä pyörälenkillä. Häneltä voi oppia asioita ja saada apua esimerkiksi renkaan puhjetessa. Kun pyöräilyä on alkanut harrastaa, myös perusvälineistö on hyvä saada kuntoon.

– Mukaan kannattaa ottaa renkaan korjausväline, pumppu, ensiaputarvikkeita ja tietysti kännykkä.

Sosiaalisen median kautta löytää helposti erilaisia yhteisporukoita, joilta saa hyvää hiljaista tietoa ja oppia ajamisesta.

– Pälkäneellä sovitaan yhteislenkeistä Pälkäne pyöräilee -ryhmässä Facebookissa. Sieltä voi katsoa, onko lähtijöitä ja millaista reittiä on suunnitteilla.

Kuhmalahden kisa on järjestänyt perinteisesti Heimo Jaakkola -pyöräilyn, joka tällä tietoa jää väliin. Tahko MTB järjestetään heinäkuussa, ja siihen Sakari Hinkkala osallistuu taas kerran.

Maastopyöräily sopii vaikka koko perheelle, kunhan reitin vaativuusaste on kaikille sopiva ja repussa on tarpeeksi evästä.

 

Sakari Hinkkalan lenkkivinkit:

Harjujonoa Pälkäneeltä Kangasalle ja munkkikahvit Kaivannossa tai Kirkkoharjun kahvilassa. Roineenkierto, pitkä ja raskaskin maastopyörälenkki, jossa munkit Valkeakoskella kuuluu asiaan.

 

Juha Forsmanin reittivinkit:

Pälkäneen kunnan varhaiskasvatusjohtaja Juha Forsman maantiepyöräilee akselilla Kangasala–Pälkäne–Tampere–Valkeakoski.

– Hyviä teitä ja vaihtelevia reittejä löytyy muun muassa Tiihalasta ja Kaarina Maununtyttären tieltä Valkeakoskelle, Ruutanasta, Vanha Pälkäneen tie ja sitä kautta aina Sappeeseen saakka.

Reitit sopivat Forsmanin mukaan kaikenlaisille pyöräilijöille aloittelijasta pidempään harrastaneelle.

Petri Ketola kunnasta vinkkaa:

– Onkkaalasta vanhaa tietä kohti Vehoniemen automuseota ja takaisin, matalan kynnyksen peruslenkki, 20 kilometriä. Takaisin tullessa voi käydä kiertelemässä Saarikylissä.

– Onkkaalasta Kantokyläntieltä kohti Valkeakoskea, Harhalan sillan jälkeen vasemmalle Kaitamontien soratielle ja Laitikkaalaan kohti Kesänmakua ja Suttisen tilaa. Takaisin Onkkaalaan voi kiertää esimerkiksi Saukontien ja Äimäläntien kautta, 45 kilometriä.

– Pälkäneveden reitti: Luopioistentietä Sappeen kautta Luikalaan ja Pohjalahden kautta Onkkaalaan, 50 kilometriä.

– Kukkiajärven kierros Luopioisissa, 50 kilometriä.

– Haltiankierros Luopioissa, 13 kilometriä.

– Pyhä–Näsi-reitti kattaa myös Pälkäneen vanhan tien ja menee Onkkaalan läpi, tarkempaa tietoa pyhanasi.fi-sivustolta.

Kunnan liikunta- ja vapaa-aikasihteerin Petri Ketolan mukaan kesäkuun aikana pyöräilyreiteistä tulee tarkempaa tietoa Visit Pälkäne -nettisivuille.

 

Vinkit gravel-pyöräilyyn:

Jalki.fi-sivustolta löytyy reittejä lähialueidenkin soratiepyöräilyyn, joka on pälkäneläisen Jyri Nousiaisen mukaan nostanut viime vuosina kovasti päätään. Facebookiin Nousiainen on luonut Pälkäne pyöräilee -ryhmän, jota kannattaa seurata ja voi itsekin vinkata pyöräilyyn liittyvää asiaa.

 

Tapahtumat:

Suomen vanhin pyöräilytapahtuma Pälkäneveden pyöräily järjestetään sunnuntaina 13.6. Tapahtuman avoin lähtöaika mahdollistaa turvavälit. Huoltopisteille on tehty erityisjärjestelyjä, joilla pyöräilijöiden määrää yhdessä paikassa rajataan.

Kukkian kierrosta ja Heimo Jaakkola -pyöräilyä ei tällä tietoa järjestetä tai ne siirtyvät myöhäisempään ajankohtaan.