Vieraslajien kimppuun käydään taas porukalla Kangasalla

Vieraslajitalkoissa viime kesänä. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Vieraslajien torjuntatalkoissa huhkitaan kootusti tällä ja ensi viikolla Kangasalla. Lisäksi kaupunkilaisia rohkaistaan talkoisiin heidän omavalintaisissa kohteissaan.

Kangasalan kaupunki järjestää koko kaupungin yhteiset vieraslajien torjuntatalkoot ennalta valituissa kohteissa keskiviikkona 16.6. ja tiistaina 22. kesäkuuta. Kaupunki kannustaa kaikkia mukaan yhteistyöhön lähiympäristön viihtyisyyden ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

Kaupungin yhteisiin talkoisiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Keskiviikkona 16.6. ovat talkookohteina Liutun uimarannan lähiympäristö, Mäyrävuoren kentän lähiympäristö ja Ranta-Koiviston frisbeegolfradan lähiympäristö. Kokoontumispaikkoina ovat Rantakujan pääty, Mäyrävuoren leikkikenttä ja pysäköintipaikka Atrakujan päädyssä.

Tiistaina 22.6. ovat vuorossa Herttualassa terveysaseman lähiympäristö ja Vehoniemen soramonttu, kokoontumispaikkoina terveysaseman pysäköintialueen viereinen puisto ja Vehoniemen laavu.

Talkookohteissa on saatavilla jätesäkkejä ja työhanskoja. Jättipalsamit lähtevät yleensä helposti käsin kitkemällä, mutta esimerkiksi lupiinien poistoon juurineen voi tarvita työkaluja. Ota tarvittaessa oma lapio tai kuokka mukaan.

Kohteissa kokoonnutaan kello 9, mutta kaupungin mukaan myöhemminkin voi saapua paikalle. Talkoot kestävät kello 12 asti. Talkoissa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia huolehtimalla turvaväleistä ja käyttämällä maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

 

Omatoimisestikin liikkeelle

Kaupungin yhteisten kohteiden lisäksi kaupunki kannustaa asukkaita ja asukasyhdistyksiä järjestämään kitkentätalkoita omissa kohteissa ajalla heinäkuun loppuun asti. Talkoot voi järjestää ilmoittautumalla ennakkoon, jolloin kitkentäjätteellä täytetyt jätesäkit noudetaan kaupungin toimesta sovitusta paikasta.

Kaupunki ohjeistaa keräämään kasaan reippaan talkoojoukon ja etsimään lähiympäristöstä kohde, jossa esiintyy vieraslajeja ja kysymään maanomistajalta lupa niiden torjuntaan. Kaupungin omistuksessa olevilla alueilla esiintyy vieraslajeja esimerkiksi Sorolan montulla, Luotosenmäen arvoniityllä ja Kankaanmaanpuistossa Pitkäjärven skeittipuiston vieressä.

Ennakkoilmoittautuneille on järjestetty jätesäkkejä, jotka kaupungin työntekijät myös keräävät seuraavalla viikolla.

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat levinneet niiden alkuperäisen esiintymisalueen ulkopuolelle ihmisen avustamana joko tahallisesti tai tahattomasti.  Vieraslajit muodostavat uhan luonnon monimuotoisuudelle kilpailemalla tilasta paikallisten lajien kanssa sekä aiheuttavat taloudellista haittaa ja ongelmia alueiden virkistyskäytölle. Kaupungin resurssit vieraslajien torjuntaan ovat rajalliset ja siksi Kangasallakin on haluttu lähteä torjumaan luontoon levinneitä vieraslajeja yhteistyöllä ja talkoovoimin.

Kaupungin teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteestä Urheilutieltä on noudettavissa esitteitä vieraslajeista ja niiden torjunnasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?