”Kesäaika ei vaikuta rokotusten edistymiseen” – vaikka rokotusvuoroon pääsevät jo kolmekymppiset, on ovi yhä auki myös vanhemmille rokottamattomille

Pälkäneellä ja Kangasalla rokotetaan tässä vaiheessa kaikkia yli 30-vuotiaita kuntalaisia sekä riskiryhmäläisiä.

– On hyvä muistaa, että oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi eli rokotusaikaa voi edelleen varata, vaikka oman ikäryhmän rokottamisesta oltaisiinkin siirrytty jo seuraavien ikäryhmien rokottamiseen, sanoo hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo.

THL:n suosituksen mukaan Sydän-Hämeessä on aloitettu myös riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten rokottaminen. Kun käynnissä olevan 30–39-vuotiaiden ikäryhmän rokotuskattavuus saadaan riittävän korkealle tasolle tai aikoja uhkaa jäädä varaamatta, siirrytään 16–29-vuotiaiden ikäryhmään. Tämänhetkisen arvion mukaan uuteen ikäryhmään tullaan siirtymään viimeistään heinäkuun puoleen väliin mennessä.

Rokotukset etenevät Kangasalan ja Pälkäneen muodostamalla yhteistoiminta-alueella sen mukaan, paljonko kuntiin saadaan rokotetta.

– Etenemistahti on pysynyt tasaisena siitä asti, kun rokotukset käynnistyivät. Edelleen mennään asetettujen aikataulutavoitteiden mukaisesti, Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo.

Ensimmäisen annoksen rokotteita on annettu tähän mennessä noin 20 000 kappaletta ja toisen annoksen rokotteita noin 5500 kappaletta. Toistaiseksi rokotusten tiedonsiirrossa on tekninen vika, jota potilastietojärjestelmän sovellustoimittaja parhaillaan selvittelee. Tästä johtuen THL:n rokotusrekisterissä olevat rokotustilastot eivät ole ajantasaiset. Tilastot korjaantuvat takautuvasti, kun tiedonsiirtovika saadaan korjattua.

– Kesäaika ei vaikuta rokotusten edistymiseen. Myös kesällä on rokotusresurssi kunnossa ja kaikki rokotteet pystytään antamaan, mitä kuntiin toimitetaan.

Kaikki tällä hetkellä käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi pistoskertaa. Pfizerin ja Modernan annosväli on 12 viikkoa ja Astra Zenecan rokotteen 8–12 viikkoa.

Rokotteiden saatavuudessa ei ole Aunio-Ahmavuon mukaan tapahtunut muutoksia viime viikkoina.

– Tällä hetkellä heinäkuun rokotesaatavuus näyttää onneksi valoisammalta kuin mitä etukäteen arvioitiin. Heinäkuussa annetaan enimmäkseen vahvisteannoksia, mutta aikoja pystytään avaamaan myös ensimmäisiä rokotuksia varten, joten rokottaminen edistyy myös heinäkuun aikana.

Ajantasaista rokotustiedotusta saa seurattua kaupungin verkkosivujen kautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?