Pirkanmaan keliakiayhdistyksen Pälkäneen vertaistukihenkilö Raili Aaltosen omia kesäisiä suosikkiherkkuja ovat esimerkiksi grillatut kasvikset ja juurekset, kala ja liha. Hän sanoo, että ruuanlaitossa gluteenittomuus on yksinkertaisempaa ottaa huomioon kuin leivonnassa. Moni ruoka sopii keliaakikolle sellaisenaan, ja reseptit on tarvittaessa helppo muokata gluteenittomiksi.
– Jos et marinoi tai käytä jauhoja, simppeliä. Laitat samaa ruokaa kuin toisillekin, Aaltonen sanoo.
Kaupan marinadeissa merkinnät on katsottava tarkkaan. Tuote, joka on edellisvuonna ollut gluteeniton, ei välttämättä tänä vuonna ole. Pakaste- ja leipähyllyistä löytyy gluteenittomat sämpylät hampurilaisiin. Itse tehdyt ovat parhaita, mutta silloin on otettava huomioon, että leivontatilan on oltava puhdas. Jos leipoo samassa keittiössä vehnäjauhoilla, ei lopputuloksesta tule täysin gluteeniton. Valmista gluteenitonta tarjottavaa löytyy nykyisin hyvin kaupoista.
Kutsuja pidettäessä Aaltonen kehottaa kutsujaa aina kysymään erityisruokavaliot. Vieraat voivat kertoa ne samalla, kun ilmoittavat osallistumisestaan. Gluteenittomat ruuat ja leivonnaiset on syytä merkitä selkeästi.
– Itse olen noutopöydässä laittanut gluteenittomat eri päähän muiden kanssa selkeyden vuoksi. Kyllä ne voivat vierekkäinkin olla.
Aaltosen mukaan tietoisuus on jo lisääntynyt paljon, eikä juhlissa ole tullut vastaan epäselvästi merkittyjä gluteenittomia ruokia. Hänen mielestään gluteenittomia vaihtoehtoja ei tarvitse olla yhtä paljon kuin muita ruokia. Tärkeintä on, että gluteeniton vaihtoehto löytyy, jos vieraissa on keliaakikkoja.
– Jos juhlissa muille on viittä sorttia, kyllä minulle voi olla vain yksi.
Aaltonen kehottaa ottamaan vertaistukihenkilöön yhteyttä missä tahansa keliakiaan liittyvissä askarruttavissa asioissa. Häneltä saa apua vaikkapa tarjoilujen keksimiseen keliaakikkoystävälle.
Kesäkurpitsa-halloumipihvit
Raasta kesäkurpitsa ja porkkana raastimen karkealla terällä. Purista kesäkurpitsasta neste pois. Leikkaa paprika ja halloumijuusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa keskenään kaikki ainekset. Anna vetäytyä hetken aikaa ennen paistamista.
Kuumenna öljy tai margariini lettupannulla, annostele kasvisseosta pannulle ja paista keskilämmöllä kullanruskeita pihvejä.
Annoksesta tulee 18 pihviä.
Broilerquesadillat
Paista broilerinsuikaleet kypsiksi öljyssä paistinpannulla. Kuutioi paprika. Halkaise chilipalko, poista siemenet veitsellä ja hienonna palko.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Nosta tortilla pannulle. Ripottele tortillan päälle hieman juustoraastetta, broilerinsuikaleita, paprikaa, chiliä, juustoraastetta uudelleen ja kanneksi toinen tortilla.
Paista quesadillaa miedolla lämmöllä kummaltakin puolelta niin, että juusto sulaa. Leikkaa quesadillat neljään osaan.
Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjalle pohjan kokoinen pala. Hienonna keksit monitoimikoneella murusiksi ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele keksimurut irtopohjavuoan pohjalle.
Painele marjat siivilän läpi soseeksi ja mausta sokerilla.
Laita molemmat jäätelöt omaan kulhoon ja anna niiden hetki sulaa huoneenlämmössä. Vatkaa molemmat jäätelöt pehmeiksi sähkövatkaimella. Painele jäätelöt lusikalla kerroksittain pohjan päälle. Kaada pinnalle marjakastike.
Pakasta kakku ja kun se on kovettunut irrota kakku vuoasta ja koristele tuoreilla marjoilla ja hedelmillä.
Vinkki: Käytä kakussa eri jäätelömakuja ja koristele vaihdellen esimerkiksi gluteenittomilla kekseillä tai vaahtokarkeilla.
reseptit: Marjo Jokinen, Keliakialiitto (keliakialiitto.fi)