16–29-vuotiaiden ajanvaraus koronarokotuksiin aukeamassa vielä tällä viikolla Pälkäneellä ja Kangasalla

Pälkäneellä ja Kangasalla rokotetaan tällä hetkellä kaikkia yli 30-vuotiaita kuntalaisia sekä 12–15-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Vanhemmat riskiryhmäläiset ovat pääsääntöisesti rokotuksensa jo saaneet.

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella päästään todennäköisesti avaamaan vielä kuluvan viikon aikana viimeisen ikäryhmän eli 16-29-vuotiaiden ajanvaraus. Kaupungin verkkosivuilla luvataan tiedottaa vielä erikseen, kun seuraavaan ikäryhmään siirrytään. On hyvä muistaa, että oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi eli rokotusaikaa voi edelleen varata, vaikka oman ikäryhmän rokottamisesta oltaisiinkin siirrytty jo seuraavien ikäryhmien rokottamiseen.

Rokotukset etenevät sitä tahtia, kun kuntiin rokotetta saadaan. Etenemistahti on pysynyt tasaisena siitä asti, kun rokotukset käynnistyivät. Rokotteiden saatavuudessa ei ole tapahtunut muutoksia viime viikkoina. Tällä hetkellä heinäkuun rokotesaatavuus näyttää onneksi valoisammalta kuin mitä etukäteen arvioitiin. Heinäkuussa annetaan enimmäkseen vahvisteannoksia, mutta aikoja pystytään avaamaan myös 1. rokotuksia varten. Kesäaika ei vaikuta rokotusten edistymiseen, vaan rokotuksia viedään eteenpäin samaan tahtiin kuin koko alkuvuoden ajan.

Kaikki tällä hetkellä käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi pistoskertaa. Pfizerin ja Modernan annosväli on 12 viikkoa ja Astran rokotteen 8–12 viikkoa. THL:n ohjeistuksen mukaisesti Pfizerin ja Modernan 12 viikon annosväliä voidaan lyhentää vain lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi ennen syöpähoitojen aloittamista. Jos henkilöllä on hyvin raskauttava yksilöllinen syy, voidaan kuntalainen ottaa harkinnan mukaan listalle ja hänelle soitetaan sellaisissa tilanteissa, että rokotetta uhkaa jäädä yli. Vain tällaisessa tapauksessa rokotus voi olla mahdollista saada aikaistetusti. Näin toimitaan esimerkiksi Tampereen massarokotuspisteellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?