Miten pälkäneläinen tai kangasalalainen saa koronarokotustodistuksen?

– EU:n koronarokotustodistus on ollut saatavilla Omakannasta 22.6. alkaen. Se korvaa aikaisemmin käyttöön otetun kansallisen koronarokotustodistuksen. Todistus on osa EU:n koronatodistusta. Testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista tulevat omakantaan 14.7. alkaen, kertoo hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksesta.

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista: rokotevalmisteen nimi, rokotteen antopäivä, saatujen rokoteannosten määrä. Todistuksen saa jo ensimmäisestä rokotuskerrasta.

Omakannan etusivulta löytyy linkki koronatodistus-osioon, joten todistus on helposti löydettävissä. Todistuksen voi joko tulostaa tai tallentaa omaan mobiililaitteeseen. Todistus on maksuton.

Koronarokotustodistuksen voi saada Omakannasta sen jälkeen, kun rokotteen antaja on tallentanut rokotustiedot Kanta-palveluihin oikeassa muodossa. Yleensä todistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta. Alkukesästä rokotustiedot saattavat tulla osalle rokotetuista näkyviin viiveellä, koska rokotustietoja korjataan tietojärjestelmiin takautuvasti.

– Jos todistusta ei näy vielä Omakannassa, kannattaa odotella rauhassa. Jos kuitenkin tarvitset rokotustodistuksen välttämättömästä syystä, ole yhteydessä omaan terveysasemaan, Aunio-Ahmavuo kertoo.

EU:n koronarokotustodistuksen saa toistaiseksi vain Omakannasta (kanta.fi). Myös toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan. Terveydenhuollosta voi kuitenkin saada muun rokotustodistuksen annetusta koronarokotuksesta tarvittaessa. Aunio-Ahmavuon mukaan myöhemmin heinäkuussa terveydenhuollossa otetaan käyttöön palvelu, joka mahdollistaa EU:n koronatodistusten tulostamisen myös henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?