Sinilevähavainnot lisääntyneet – Kangasalla levää havaittiin kolmessa järvessä

Kangasalan Vesijärvi on yksi Pirkanmaan järvistä, joissa on havaittu hieman sinilevää. Kuva: Sabina Mäki.

Viikolla 26 sinilevää havaittiin Pirkanmaalla 9 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Sinilevää havaittiin pääasiassa Pirkanmaan etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevää on edelleen leväbarometrin mukaan hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän.

Hieman sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä, Roineessa ja Vesijärvessä. Sinilevähavaintoja tehtiin myös muun muassa Valkeakoskella Vanajavedessä ja Mallasvedessä. Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Pälkänevedeltä, Roineelta ja Vanajavedestä.

Järvivedet ovat pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä, ja tulevina päivänä jatkuvat helteet nostavat veden lämpötiloja entisestään. Monien Pirkanmaan suurten järvien veden lämpötila on noin 22-24 asteen tietämissä, mikä on noin 5 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan kesästä.

Mitä korkeammaksi veden lämpötila nousee, sitä vähemmän siihen voi liueta happea. Samalla kalojen ja muiden vesieliöiden aineenvaihdunta kiihtyy veden lämmetessä. Kaloille tämä tarkoittaa tukalia oltavia erityisesti suojaisilla lahdilla ja tummissa vesissä, jotka lämpenevät avoimia selkävesiä enemmän. Pitkien hellejaksojen aikana kaloja voi kuolla hapenpuutteeseen.

Jos havaitset yksittäisiä kaloja suuremman määrän kuolleita kaloja, ota yhteyttä ely-keskukseen ja kunnan ympäristöviranomaiseen. Ota paikalta kuvia ja videoita, ja kirjaa muistiin mahdolliset poikkeukselliset olosuhteet (esimerkiksi suuri levämäärä, veden samentuminen tai vaahtoaminen). Ota välittömästi talteen muutamia näytekaloja. Näytekalat säilytetään jääkaapissa, eikä niitä tule pakastaa. Näytekalat toimitetaan Ruokavirastolle tutkittaviksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?