Sote-uudistuksen jalkauttaminen alkoi – myös Oskari Auvinen mukana Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen ensimmäisessä kokouksessa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta Pirkanmaalla johtaa kangasalalainen Jaakko Herrala.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskevan uudistuksen tultua hyväksytyksi uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa heinäkuun alusta. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus eli väliaikainen toimielin ”Vate” piti ensimmäisen kokouksensa torstaina.

Väliaikaisen toimielimen puheenjohtajaksi valittiin sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen ja varapuheenjohtajaksi johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta. Vatessa on 11 jäsentä Pirkanmaan kunnista, pelastuslaitokselta ja sairaanhoitopiiristä. Yksi jäsenistä on Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen.

Vate johtaa valmistelua kohti vuoden 2023 alussa tapahtuvaa sote-tehtävien ja pelastustoimen siirtymistä kunnilta hyvinvointialueelle. Siirtyviä palveluja ovat muun muassa sosiaalipalvelut, terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Myös koulukuraattorit ja -psykologit siirtyvät kunnista alueen palkkalistoille.

Kokouksessa valittiin myös muutosjohtajat väliaikaisiin virkoihin. Sote-asioiden muutosjohtajana jatkaa kangasalalainen Jaakko Herrala ja hallinnon rakentamisesta vastaa muutosjohtaja Jukka Alasentie. Lisäksi hallintopäällikkö Pirkko Lindström Pirkanmaan pelastuslaitokselta valittiin pelastustoimen asioiden esittelijäksi Vaten kokouksiin. Muutosjohtajien tehtävät ovat määräaikaisia ensi vuoden kevääseen. Silloin hyvinvointialue alkaa palkata vakinaisia viran- ja toimenhaltijoita.

Uudistusta seuraa myös poliittinen seurantaryhmä, joka perustettiin Vaten kokouksessa. Ryhmään pyydettiin eduskunnassa Pirkanmaalta edustettuina olevia puolueita nimeämään jäsenet. Samoin henkilöstön kanssa tehtävää yhteistyötä varten perustettiin yhteistoimintaelin, johon henkilöstöjärjestöt nimeävät jäseniä.

– Uudistus on ollut pitkään valmisteilla ja vaiheita ja käänteitä on ollut paljon. Väestö ikääntyy Pirkanmaallakin ja se tuo paineita sote-palvelujen tarjoamiseen. Tarvitaan sekä rakenteellisia uudistuksia että uusia tapoja tarjota näitä palveluja, arvioi muutosjohtaja Herrala.

Seuraavaksi valmistelutyö alkaa Vaten johdolla erilaisissa työryhmissä. Valmistelun tueksi on tarkoitus myös palkata henkilökuntaa.

Hyvinvointialueen vaalit on määrä järjestää tammikuun 23. päivä ensi vuonna, ja uusi aluevaltuusto aloittaisi työnsä maaliskuussa 2023.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?