Mistä kitkettäisiin komealupiinia ja jättipalsamia – ehdotuksia otetaan vastaan Pälkäneellä

Villejä lupiineja.

Ainakin Lions Club Luopioinen ja Pälkäneen seudun Soroptimistit ovat ilmoittautuneet mukaan Pirkan Helmen vieraslajien torjuntahankkeeseen. Sekä Luopioisten kirkonkylän että Onkkaalan lähistöllä käydään komealupiinin ja jättipalsamin kimppuun palkattujen nuorten kesätyöläisten voimin 19.7. alkaen. Yhdistykset ovat mukana projektissa lisäksi talkootyön kautta ja huolehtivat muun muassa syntyvän jätteen asianmukaisesta hävittämisestä.

Ympäristösihteeri Elina Heinoselle voi ilmoittaa sähköpostitse elina.heinonen@palkane.fi paikoista, joissa vieraslajikaksikkoa esiintyy.

Kaikkia kohteita ei välttämättä ehditä muutaman viikon toteutusaikana hoitaa, joten kitkentäpaikkoja voidaan joutua asettamaan kiireellisyysjärjestykseen esimerkiksi virkistyskäyttö, leviämismahdollisuudet ja työturvallisuuskin huomioiden.

 

Yhteisiä talkoita

Maaseudun kehittämisyhdistys Pirkan Helmi organisoi kitkentätalkoot, jotta haitallisten vieraslajikasvien komealupiinin ja jättipalsamin leviämistä voitaisiin estää.

Talkootyötä voi tehdä omassa tahdissa ajalla 19.–30. heinäkuuta. Pirkan Helmeltä muistutetaan, että vieraslajien kitkentä ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen pitää olla maanomistajalta lupa.

Pälkäneen, Valkeakosken, Akaan ja Urjalan alueella toimiva yhdistys lupaa tarjota mukaan lähtevälle talkooporukalle työhanskat ja jätesäkkejä sekä mahdollisuuden viedä kitketyt vieraslajit jätelavalle Voipaalan. Tarkemman lavan sijainnin saa ilmoittautumisen yhteydessä. Myös lapioita on mahdollisuus saada lainaan.

Oman talkooporukkansa voi ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen eeva.osa@pirkanhelmi.fi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?