Kansallinen lepakkobongaus ensi viikonloppuna

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry järjestää heinäkuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna 23.–25. heinäkuuta Kansallisen lepakkobongauksen. Lepakkobongauksen ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi oman kesämökin pihassa, puistossa tai lähellä sijaitsevan vesistön rannassa. Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut, ja lepakoita löytää lentelemästä yllättävän monesta paikasta auringon laskettua. Erityistä asiantuntemusta ei osallistumiseen vaadita. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Kohteena ovat sekä lajihavainnot että yksilömäärät.

Lepakkobongauksen yhteydessä tapahtuman perjantaina järjestetään lepakkoharrastukseen ja -tutkimukseen liittyvä ”kysy asiantuntijalta lepakoista ” zoom-tapahtuma. Tapahtumaan voivat osallistua kaikki lepakoista kiinnostuneet ihmiset.

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys haluaa jälleen kiinnittää tavallisten ihmisten huomion Suomen lepakkojen moninaisuuteen ja niiden erilaisiin elintapoihin. Mediassa lepakoista puhutaan usein yhtenä lajina, mutta Suomessa on tavattu 13 eri lajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan selkeästi toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä, kun taas vesisiipan löytää todennäköisemmin lähijärveltä saalistamasta hyönteisiä veden pinnan tuntumasta. Sateella tai kovalla tuulella lepakot välttävät liikkumista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?