Liikennekin huolestuttaa koulujen alkaessa

Vaikka osa vanhemmista huokaiseekin tällä viikolla helpotuksesta, koulujen alkaminen nostaa lapsiperheissä samalla esiin monenlaisia huolia. Yksi suurimmista huolista on koulumatka, sen sujuminen ja turvallisuus. Huolta koulumatkasta on etenkin perheissä, joissa tutun koulumatkan reitti tai matkustustapa vaihtuu tai koulutielle lähdetään ensimmäistä kertaa. Näissä tilanteissa korostuu sen merkitys, että koulureittiä ja liikenteessä liikkumisen perusasioita on käyty läpi jo ennalta ennen ensimmäistä koulupäivää.

Vakuutusyhtiöiden tekemien kyselytutkimusten mukaan koululaisten vanhempia huolettavat etenkin autoilijoiden käytös, lapsen oma toiminta liikenteessä, suojatieturvallisuus sekä nopeiden ja äänettömien sähköisten liikkumisvälineiden yleistyminen.

Lain mukaan ajoneuvolla suojatietä lähestyessä tulisi ajaa varovaisesti ja sellaista nopeutta, että ehtii tarvittaessa pysähtyä. Jos jalankulkija jo on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, hänelle tulisi antaa tilaa. Esimerkiksi Lähi-Tapiolan kyselyyn vastanneiden enemmistö kuitenkin katsoi, etteivät autoilijat tai pyöräilijät ota suojateitä tai niillä liikkuvia jalankulkijoita riittävästi huomioon. Ei ihme, että joillakin paikkakunnilla on järjestetty koulujen alkaessa erillisiä suojatiepäivystyksiä, joissa aikuisia on jalkautunut turvaamaan suojateitä etenkin koulujen tuntumassa.

Tiellä kulkijoiden on syytä olla lähipäivinä ja -viikkoina tavallista tarkempia esimerkiksi koulujen lähistöllä, mutta toisaalta liikenneturvallisuuden lisäämisen ei pitäisi vaatia muut huomioivilta autoilijoilta, pyöräilijöiltä ja moottoripyöräilijöiltä suuria muutoksia omiin toimintatapoihin. Liikenneturvallisuuden tulisi rakentua yhteispelillä ympäri vuoden, niin nuorien ja vanhojen kuin vikkelien ja rauhallisempienkin kulkijoiden kanssa.